söndag 2 februari 2020

Nykter oboe

Det är roligt att hitta ny musik. I Aktau i Kazakstan i april förra året hörde jag för första gången låten Twist in my sobriety med Tanita Tikaram och fastnade direkt. Låten finns med på hennes första album Ancient heart som gavs ut 1989 på WEA. Hon var bara 19 år när det spelades in.

Omslagsbilden verkar vara tagen vid en gammal ruin på engelska landsbygden. Tyvärr har jag inte kunnat hitta någon information om var eller vad.

Tanita har skrivit alla låtar själv och texterna finns tryckta på skivpåsen. Hon sjunger på ett okonstlat, ärligt och dynamiskt sätt med en fin röst. Musiken är pop men med stänk av andra stilar som reggie, folk och country. Ljudbilden är varierad, genuin och äkta med både stråkar, blås, piano, oboe och gitarr. Flera musiker bland annat Rod Argent medverkar på skivan.

Inleder glatt och melodiöst med Good tradition. Bra blås och riktigt bra fiol på sina ställen.

Cathedral song har en lugnare stil, behaglig och melodiöst.

Nästa låt Sighing innocents känns nästan som en reggie-låt.

I love you är en ganska tung och lite mystisk låt.

World outside your window återvänder med gladare humör, fina orgelslingor.

For all these years är väldigt långsam.

Andra sidan inleder med den fantastiska låten Twist in my sobriety som har en sparsmakad atmosfär och ett grymt lågmält driv med bas och Tanitas sång. Melodin, tillsammans med slingan på oboe som kommer in perfekt, är vacker och medryckande. Både mörk och vacker samtidigt.

Poor cow är en fin lättsam poplåt.

Nästa låt är en glad blueslåt He likes the sun med angenämt gitarrspel och väldigt bra dynamik.

Valentine heart framförs på piano på ett trevligt stämningsfullt sätt. Även en del fiol.

Skivan rundas av med låten Preyed upon. En låt som växer allteftersom fler instrument kommer in och melodin blir tydligare. Den öppnas upp på ett fint sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar