måndag 4 februari 2019

Ett riktigt San Francisco album

Big brother and the holding company gjorde två skivor efter att Janis Joplin lämnat gruppen. Den första Be a brother släpptes i oktober 1970 således vid ungefär samma tidpunkt som Janis tragiskt dog.

På baksidan av konvolutet nämns faktiskt Janis som en vän. Även Richard Greene nämns som vän, troligen spelar han fiol på skivan.

Musikaliskt så är det rock, funk, och folkrock. Skulle säga att det finns lite psykedeliska antydningar på vissa låtar också samt en del popkänsla. Att det rör sig om Big brother and the holding company går tyvärr inte att höra men det är en bra skiva med några riktigt bra låtar. Nick Gravenites gör en riktigt bra insats som sångare på flera av låtarna. I övrigt är det Sam Andrew som sjunger. Påminner i stil och känsla faktiskt lite grann om en annan San Francisco grupp The Charlatans som jag skrivit om tidigare.

Keep on är en funkig intensiv låt med intressant dynamiskt komp och bra sånginsats förstärkt av en kvinnlig kör.

Joseph's coat är en stämningsfull tung rocklåt. Bra gitarrspel med fina improvisationer och varierade toner. Sånginsatsen är också mycket bra med en själfull basröst. En Quicksilver Messenger Service låt från början.

Home on the strange är en kontemplativ episk låt utan sång. Mycket bra gitarr och en fin stämning. Skulle kunna vara en Allman Brothers låt från deras Brothers and sisters skiva.

Someday har en mer funkig stil men inte renodlat. Bra sånginsats.

Heartache people är nog skivans bästa låt. En väldigt rakryggad berättande folkrockslåt med ett stillsamt men mycket dynamiskt komp där en fiol ger det där lilla extra. Den själfulla sånginsatsen och fiolen tillsammans med gitarr, bas och trummor skapar en medryckande känsla som man inte kan slita sig ifrån.

Andra sidan inleder med Sunshine baby en ganska snabb låt. Den har en drömsk sekvens mot slutet.

Mr. Natural är en lite småfunkig låt. Har en bra instrumentell sekvens med bra och ovanligt gitarrspel. Har en kvinnlig call and answer sekvens också.

Funkie Jim är en väldigt funkig låt. En blåssektion. Bra gitarrspel på några ställen.

I'll change your flat tire, Merle är riktigt väl genomförd bluegrass/country-låt. En manlig sångare ibland i duett med en kvinnlig sångerska. Riktigt bra fiol och även elgitarr som dyker upp naturligt. Upplupen stämning.

Titellåten Be a brother avslutar skivan. En snabb lågmäld låt. Har en bra improviserad sekvens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar