söndag 17 februari 2013

Konceptalbum mot krigets vansinne

Balaklava är en stad på Krim-halvön i Ukraina som numera är en del av Sevastopol. Den 25 oktober 1854 stod ett slag vid Balaklava som kallas dödsritten vid Balaklava. År 1968 gav gruppen Pearls Before Swine ut en skiva som hette just Balaklava. Det var gruppens andra lp och den gavs ut på märket ESP-Disk från New York. De gav ut ytterligare tre skivor men då på Reprise.

Mest känd i Pearls Before Swine är Tom Rapp som skrev det mesta av musiken, han spelade även gitarr och sjöng. Övriga medlemmar var Jim Bohannon på orgel, piano och marimba, Wayne Harley spelade banjo och sjöng bakgrundsstämma, Lane Lederer spelade bas och gitarr. Det medverkar även ett antal ytterligare musiker som bland annat spelade flöjt, gitarr, orgel, piano och bas på vissa låtar.

Omslagsbilden är en del av ett konstverk målat av Pieter Bruegel den äldre 1562. En obehaglig och otäck bild. Syftet med att ha den på omslaget var förmodligen att framhäva krigets vansinne. Albumet är som helhet ett konceptalbum mot krigets fasor och galenskaper. Det känns ärligt, genuint och mycket hedervärt.

Musiken är ibland ganska skör och trevlig folkrock. Ibland lite mer drömskt och lite psykedeliskt. Ibland mer experimentellt med gamla inspelade röster, rent oljud, fågelkvitter och något som låter som vågskvalp. Som helhet en bra kanske något spretig men definitivt spännande och hörvärd skiva. Det experimentella blir aldrig störande och den sköra atmosfären är väldigt trevlig att lyssna på.

Skivan inleder med en talande röst och en trumpetblåsning som kallas Trumpeter Landfrey. Det ska vara en inspelning gjord på vaxrullar från 1880-talet med den trumpetare som var med vid dödsritten vid Balaklava.

Den första egentliga låten på skivan Translucent carriages. Enkelt och bra akustiskt gitarrspel och ljudet av vågor som når stranden ackompanjerar Tom Rapps lagom sköra fina röst. Ibland hörs även lite mystiska viskningar i bakgrunden dessa ska vara recitationer ur Herodotos texter.

Fågelkvitter står delvis för ackompanjemanget till Images of April. Andra instrument misstänker jag är marimba och flöjt. Tom sjunger fint återigen. Väldigt drömskt och psykedeliskt mot slutet med ekande ljud.

There was a man är en mer rättfram melodiös och berättande folkrockslåt. Mycket bra lågmält komp och bra sånginsats ånyo.

I saw the world har en massa klirrande ljud och piano i kompet, ganska drömmande och psykedeliskt. Fina stråkarrangemang och lite häftigare vågskvalp längre in.

A-sidan avslutas med Guardian angel inleder med vackert stråkspel och Tom Rapps mycket försiktiga och sköra sång. Vackert och mycket bra.

Leonard Cohens Suzanne inleder andra sidan. Vackert och skört med bra temperament. Fin gitarr och lite flöjt.

Lepers and roses har en del flöjt den också, men även piano. Melodin är lite långsam men det tar sig mot refrängerna.

Florence Nightingale är en inspelning med Florence Nightingales röst.

Ring thing är en låt som bygger på Tolkiens böcker i Trilogin om härskarringen. En ganska drömsk låt som även har en skrämmande atmosfär.

Här händer något märkligt och man tror att skivspelaren eller stereon har gått sönder för det kommer vinande orena ljud varpå Trumpeter Landfrey återkommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar