torsdag 13 september 2012

Conway Twitty och Family Guy

TV-serier kan ofta vara en inspiration till att upptäcka ny musik. Ett bra exempel är den amerikanska tecknade serien Family Guy som går på 6:an. Där förekommer all möjlig musik bland annat faktiska klipp med Conway Twitty. En artist som spelade rock n roll redan på 50-talet och som under 60- och framförallt 70-talet spelade country. Påminner på många sätt om Elvis Presley.

Conway Twitty hette egentligen Harold Jenkins och han växte upp i samma trakter i Arkansas som Levon Helm och Ronnie Hawkins och de kände varann. Han omnämns flera gånger i Levon Helms och Ronnie Hawkins självbiografier. Han var äldst av de tre född 1933. Tillsammans med Loretta Lynn spelade Conway Twitty in flera skivor under 70-talet och det var genom honom som Levon Helm fick rollen i Coal miners daughter skriver Levon i självbiografin. Sorgligt nog så dog han redan 1993.

Skivan som jag tänkte ta upp här är I'm not through loving you yet från 1974 utgiven på märket MCA. Här finns alltså även med en låt som spelas i ett Family Guy avsnitt där Peter Griffin efteråt säger:

If Conway Twitty doesn't help I don't know what will
det säger mycket om hans storhet som en varmt inbäddande och genuin sångare. Med rötterna tryggt förankrade i countrymusiken och dess rika mylla.

Inleder skivan gör I'm not through loving you yet, som blev en hit. En äkta countryballad. Massvis med pedal steel gitarr och bra sång med lite körande på sina ställen.

Pure love är en snabbare låt men lika äkta och genuin country. Bra variation i tempot med fina gitarr stötar både på pedal steel och vanlig elgitarr. Dessutom lite skönt gungande bas på ett par ställen. Bra kvinnlig sångerska som sjunger ibland. Refrängen är mycket trallvänlig.

We've already tasted love tar det återigen lite lugnare. Conway Twitty sjunger med känsla. Här finns det med lite trevlig fiol.

She's just not over you yet framförs som en duett. Möjligen är det Carol Lee Cooper som är den kvinnliga sångerskan. En mycket stämmningsfull låt som man verkligen blir avslappnad av. Har en fin liten melodikrok.

Bakom den långa titeln I come here to let her memory wander through my mind döljer sig en behaglig countrylåt. Med en del piano och akustisk gitarr förutom pedal steel gitarren förstås.

Sist ut på första sidan kommer låten I changed my mind en låt som Conway Twitty komponerat helt på egen hand. En något rockigare låt. Riktigt bra gitarr som blandas upp med ljuvlig fiol. Conway sjunger grymt inlevelsefullt och i refrängen kommer Carol Lee Cooper och förstärker. Dessutom en kanonbra melodi.

Andra sidan inleds med låten I see the want to in your eyes som jag nämnde tidigare att den spelas upp i ett Family Guy avsnitt. En helt underbar låt framförd med känsla.

She fights that lovin' feeling har ett väldigt sparsmakat ackompanjemang men Conway Twittys röst fyller upp rummet på ett underbart sätt. Before your time fortsätter i samma lågmälda stil men höjer tempot och intensiteten längre in i låten. Fin ljudbild. Mycket bra och avkopplande. That's asking too much of the wine inleder med härliga toner från en mandolin.

Skivan avslutas med låten Your leaving left me still loving you med fint barinfluerat och avslappnat piano med många imprioviserade knorrar. Mycket bra duettsång med grym känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar