torsdag 25 augusti 2011

Sprungen ur myllan

Songs of our soil från 1959 var såvitt jag vet Johnny Cashs första album med renodlade countrylåtar. De första skivorna hade ju innehållit lite rockigare låtar inspelade på Sun i Memphis. Den här skivan bjuder på fantastisk genuin countrymusik med ett stänk av folk.

Han har skrivet flera av låtarna själv.

Först ut är Drink to me. En snabb countrylåt med en svängig kör. Likadant med Five feet high and rising som måste handla om någon sorts översvämning.

The man on the hill har många tempoväxlingar och effektfulla pauser. Hank and Joe and me handlar om törsten efter vatten mitt i öknen. Här är kören mer framträdande och också gitarrspelet. Clementine går i samma stil med en stadig bas.

The great speckled bird avslutar första sidan. Den är speciell med sitt komp av ett enkelt piano. Den går lite mer i valstakt. Mycket fin pedalsteel gitarr i samspel med pianot. Johnny Cash sjunger som alltid med värme, starkt och ärligt.

Andra sidan inleder med I want to go home. Som till min stora överaskning är samma melodi som Cornelis Vresvijks använde till Jag hade en gång en båt. Den går i calypsostil med fina trummor eller marackas och piano samt gitarr. Jag antar att det är samma låt som Beach Boys spelade in som Sloop John B.

The caretaker är en böljande countrylåt med fint gitarrspel. Old Apache squaw kanske förebådade Johnny Cashs senare starka engagemang för Nordamerikas indianer. Fina gitarrtoner och coola trumljud.

Don't step on mothers roses är en riktig berättande countrylåt med pedalsteel. My grandfather's clock har ett kul trumljud som tickar som en klocka. Ett galopperande gitarrljud som stannar effektfullt ibland. Ett lustigt pianoljud återkommer bara ett par gånger i call and answer stil med Johnny Cashs röst.

Avslutar skivan gör It could be you. Den knyter ihop säcken med en värm och långsam ballad med mycket kör.

Låtarna är väldigt berättande. Det känns som om man sitter framför en varm brasa en kulen höstkvällen och Johnny Cash sitter där och berättar med sin varma ärliga röst. Helt underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar