tisdag 5 september 2017

Skäms inte för sig

Big Star kallade sitt första album för just Number 1. Det är musik som inte skäms för sig. Den tar plats men innehåller ändå många nyanser och väldigt dynamisk och genuin musik. Jag har tidigare skrivit om deras andra album Radio City. På debuten medverkade Alex Chilton, Chris Bell, Andy Hummel och Jody Stephens. Tydligen ska Terry Manning ha medverkat på piano. Chris Bell var inte kvar i bandet till deras andra skiva.

Musiken har en närvarande engagerande känsla. Den skäms inte för sig. Samtidigt har vissa låtar en behagligt skör framtoning. Det är pop men även rock och en del har lite visa över sig. Flera av låtarna är välkända nu men i sin samtid var gruppen inte speciellt känd. Hela skivan andas självförtroende men på ett trevligt sätt.

Mitt exemplar ska vara ett original utgivet på Ardent records i Memphis men det har ett laminerat konvolut men med den amerikanska påklistrade baksidan. Ett litet mysterium tycker jag.

Låten Feel öppnar albumet. En snabb dynamisk låt med hög volym och mycket energi. Både gitarr, piano, saxofon och stämsång.

The ballad of El Goodo börjar väldigt vackert med en lågmäld vacker och melodiös sekvens. Sen taktar den upp. Även en del körsång.

In the street är dynamisk och energirik. Spännande trummor och gitarrljud.

Thirteen har en vacker viskvalitet med akustisk gitarr. Bra sånginsats och fina stämsångsarrangemang. Den har en ständigt närvarande nerv.

Don't lie to me är en snabb rocklåt. Bra gitarrspel och uppfordrande sång. Gitarrljud som påminner om rusande motorer.

The India song innehåller flöjt och akustiska gitarrer. Vacker sånginsats med fin melodi med spännande variationer.

Första låten på andra sidan är When my baby's beside me. En låt med bra driv i, men samtidigt varierande. Fina långa gitarrtoner i mitten.

My life is right är en lugnare delvis akustisk låt med vackra spruckna partier. Mycket variation i låtens temperament ger kontraster.

Give me another chance är en helt akustisk låt med bra sånginsats. Melodin är vacker men kräver att man lyssnar.

Try again har lite countryaktig gitarr med glidande ljusa pedal-steel ljud blandat med akustisk gitarr.

Watch the sunrise har en positiv energi med bra ljudligt akustiskt gitarrspel och fin sånginsats.

ST100 6 avslutar skivan. En kort och vacker låt med akustisk gitarr och bra duettsång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar