onsdag 16 augusti 2017

That's alright mama

Idag är det 40 år sedan Elvis Presley dog. Elvis är en av mina absoluta favoritartister med sin varma röst och genuina känsla. En dag som denna känns det lämpligt att minnas låten som startade allt. That's alright mama var Elvis första singel på Sun, Blue moon of Kentucky fanns på B-sidan. Den spelades in den 5:e juli 1954 och gavs ut den 19:e juli.

LP-skivan som jag ska skriva om här kom ut på RCA 1959 och den heter for LP fans only. Mitt exemplar är tyvärr inte originalutgåvan utan en återutgivning från 1965.

Inleder magiskt med Elvis första singel på Sun That's all right. Medryckande melodi med fantastiskt gitarr- och basspel. Elvis sånginsats är underbar. Det här är originalinspelningen från 1954 som är med på skivan. Annars så är inspelningarna från 1956 förutom den sista som också är från 1954.

Lawdy, miss clawdy påminner i versen om Professor Longhairs låt Tipitina. Bra både piano och gitarr.

Mystery train en klassisk blueslåt. Har en mystisk drivkraft med Elvis sång och bra gitarr.

Playing for keeps är en långsam låt med lite kör.

Poor boy innehåller en massa fiol och en bra melodi som Elvis frasering ger liv till.

Andra sidan inleder med My baby left me som i stort sett är samma melodi som That's all right mama men med annan text.

I was the one har en kör och bra långsamt gungande sväng.

Shake, rattle and roll är Little Richards välkända låt med en del bra gitarrsolon.

I'm left, you're right, she's gone påminner om en låt men jag kan inte placera den. En bra halvsnabb lite lagom sorglig låt.

You're a heartbreaker här sjunger Elvis med en ganska annorlunda anspråkslös försiktig röst som ger en trevlig intim atmosfär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar