torsdag 31 maj 2018

Sällsynta pärlor

Jag läste en intressant artikel om Robert Crumb i tidningen Record Collector. Där stod det om hans fascination för 20- och 30-tals blues och country. Sen ansåg han att musiken miste sin äkthet och genuinitet. Han ritade ju det underbart knasiga omslaget till Cheap Thrills med Big brother and the holding company. Att han gjorde det berodde tydligen på att han gillade Janis musik efter att ha hört henne sjunga blues på mindre ställen endast ackompanjerad av akustisk gitarr i början av 60-talet. Vid den här tiden kom även de så kallade typewriter tapes till där Janis kompas av Jorma Kaukonen. Dessa inspelningar samt live och även studioinspelningar från 62-65 ingår på någon sorts piratplatta som heter The Genuine rare pearls. Jag tror att det finns en CD-box utgiven på Columbia som heter Rare pearls eller Box of pearls. Det finns även en Genuine rare perals volume 2 som jag återkommer till i ett annat inlägg.

What good can drinkin do inleder. En riktig blues med sparsmakad gitarr och Janis på stark inlevelserik sång. Skriven av henne själv med bra textrader som

what good can drinkin do I drink all night but the next day I still feel blue
riktigt bra.

Trouble in mind är en liten kort låt med lite munspel.

Careless love har en lite mer skojfrisk stil. Snabb med flödande dynamiskt gitarrspel och bra sånginsats. En Bessie Smith låt.

Black mountain blues fortsätter i en fin bluesstil med strålande gitarr. Även denna en Bessie Smith låt.

Stealin' har en riktigt bra melodi med fin körinsats tillsammans med dynamisk sånginsats. Helt fantastisk med gitarrsolo och allt.

Turtle blues är den nyaste inspelningen på skivan. Det är en inspelning i studio från 1965. Gungande långsam blues med mycket känsla. Lite mer återhållsamt men lika intensivt i sånginsatsen. En del piano på ett ställe också tror jag också. Skriven av Janis själv och med på Cheap Thrills.

Codine är en Buffy Saint Marie låt. Har en viss skrämmande atmosfär i sig själv. Janis sjunger mycket bra.

Andra sidan innehåller de så kallade typewriter tapes. De har alla väldigt bra sånginsats av Janis. Avskalat och avslappnat men med mycket känsla. Bra avslappnat gitarrspel. Trouble in mind, Kansas city blues, Hesitation blues och Nobody knows when you're down and out, Daddy, daddy, daddy och Long black train blues.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar