måndag 4 juni 2018

Hur långt det är mellan bergen

Efter lite sökningar på internet kan jag inte hitta att någon annan sett kopplingen mellan den fantastiska gruppen Betty och en annan grupp Good Dog Banned som gjorde en privatpressad skiva 1973. Kopplingen består dels i att de gör en cover på låten River bummin' som är med på skivan Handful med Betty. Men även att en av medlemmarna i gruppen Lee Marks även omnämns på omslaget till Handful som med i kören och är även medkompositör till flera av låtarna. De verkar dock ha varit verksamma i var sin del av Kalifornien, Betty i södra och Good dog banned i mellersta med cirka 100 mil emellan. Kul att musiken färdas ändå att den måste ha varit väldigt lokal vid tiden.

Good dog banned bestod förutom av Lee Marks på sång, trummor och flöjt av Dwight Wolf på sång och bas, Chris Miller på sång, gitarr och saxofon, Doug Mortenson på gitarr och sång, Tim Cain på sång, saxofon och gitarr. De har skrivit samtliga låtar tillsammans utom River bummin'.

Skivan sågas konstigt nog i Acid archives men får en mer saklig behandling i Fuzz acid and flowers. Jag gillar den för den har en avslappnad melodiös ton med bra sånginsats. Musiken är countryrock mestadels.

Rollin' into Salyer är en mjuk melodi med bra anspråkslös sånginsats. Ett långt avsnitt med saxofonspel.

Smokestacks har mer gitarr i en fortsatt mjuk melodi. En bit in i låten kommer ett riktigt bra avsnitt med improviserad countryrocksinfluerad gitarr och även en del hårdare distade toner.

Rust and decay har en märklig svävande gitarrton med fortsatt bra sånginsats och fin melodi. Lite flöjt också tror jag.

Things ain't so bad har lite högre tempo, en hel del både gitarr och gitarr.

Andra sidan inleder med Betty låten River bummin'. Betydligt mjukare speciellt i sånginsatsen än i Bettys version. Trevligt gitarrspel.

Worthy har en tydlig Grateful Dead känsla. Improviserat och avslappnat och lätt i stilen.

Dont burn baby grow är en galen frejdig låt men de balanserar på rätt sidan kanten.

Utah har en lite knasig känsla i melodin.

Livin' in harmony avslutar skivan. En del klockspel och flöjt ger en behaglig stämning. Bra sånginsats med en del stämsång. Bra nedtonat komp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar