tisdag 1 maj 2018

Hemlig duo

Ett trevligt fynd på påskens skivmässa i Huskvarna utanför Jönköping var den här skivan Third and Main med Jonathan and Leigh utgiven 1967 på Vanguard.

Skivan är melodiös vacker folkrock fylld med bra sångarrangemang, bra gitarrspel både akustiskt och elektriskt i en behaglig kombination och stänk av både blues och country även milt psykedeliskt på vissa ställen. Finns spår av både Ian and Sylvia och Peter, Paul and Mary. Kan även dra till med mer okända namn som Fraser and Debolt och Guitar Ensemble.

Deras riktiga namn verkar vara John Alden och Sandy Roepken. John har skrivit flera av låtarna, tillsammans med Sandy på två låtar. Medverkar gör även Vinnie Bell på gitarr, Jay Berliner på gitarr, Warren Smith på trummor och William Salter på bas. John och Sandy sjunger och spelar gitarr.

Lite hemligt att de inte använde sina riktiga förnamn som namn på sin duo. Men musiken de skapar är riktigt bra och kul att lyssna på ändå.

Constant Tuesday har en vacker lättsamt flödande halvelektrisk melodi. John sjunger med Sandy som fyller i på ett par ställen. Effektfullt.

Someday baby har mer duettsång men de delar upp sig på ett par ställen vilket skapar fin dynamik. Kompet och melodin är både snabbare och hårdare. Verkar vara en Muddy Waters låt.

Tapestry har väldigt tillbakadragen vacker atmosfär med perfekta sångarrangemang. Ganska drömsk. Bra gitarr med ett fint solo på slutet.

Brownsville är skriven av John. En snabb blueslåt.

Song for Shelley har en viskande vacker duett med drömsk akustisk gitarr.

Third and main avslutar första sidan. Sandy ensam på sång. Väldigt sparsmakad lyrisk elgitarr i bakgrunden och sången långt fram skapar en spännande atmosfär. Melodin är långsam men har ändå en stark dragningskraft. En av två låtar som både John och Sandy skrivit.

Gilead är en glad melodi med mycket bra duettsång. Viss countryinfluens.

Cocaine blues har riktigt knasig text men melodin och sånginsatsen är underbar. De sjunger i lekfulla vackra arrangemang ömsom själva ömsom i duett. Akustisk gitarr som bygger melodin mycket bra.

Summer sorrow är nog svagaste låten på skivan. John sjunger en drömsk avskalad låt men den saknar den där riktiga känslan. Absolut inte dåligt.

Winding river framförs av Sandy på sång. En vacker melodiös låt. Båda har varit med och skrivit den här låten.

Changes har en mycket vacker melodi med viss countrykänsla. John sjunger med Sandy som fyller på i refrängen på ett ett effektfullt sätt. Trevlig tamburin som används sparsmakat men med känsla. Även gitarren har en extra trevlig knorr.

If the earth be round avslutar skivan i ett snabbt tempo med en ganska kort låt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar