söndag 28 augusti 2016

På Kyrkogatan i Jönköping

Ett band uppkallat efter en gatuadress är inte så vanligt men KG 22 band ifrån Jönköping är uppkallad efter Kyrkogatan i centrala Jönköping. Deras enda skiva gavs ut 1980 på märket Sjöbo Påpp. Jag antar att Sjöbo anspelar på den lilla restaurangen vid Vätterstranden men det vet jag egentligen inget om.

KG 22 band bestod av Arne Söderlund, Conny Axelson, Peter Albertsson, Magnus Andersson, Stephan Möller, Kenth Anderrson, Stefan Bellnäs och Staffan Schön. Alla låtar utom två är skrivna av bandet eller enskilda medlemmar själva.

Musiken är ganska mjuk pop med influenser av soul, funk och progressiv rock. Tydligt modern ljudbild men trevligt ändå med en genuin känsla. Flera låtar har flera ljudbilder med vissa byten i takter och en ljudexperiment. Gillar bäst It ain't easy, Badrock och Musician.

Nostalgi inleder. En ganska snabb poplåt i ljusa toner. En av deras egna låtar.

Love the only one you're with är en cover på en Stephen Stills låt. En stuffig soulstil. Ett bra gitarrsolo finns med.

It ain't easy är komponerad av hela bandet. En en fin melodi med en riktigt bra refräng. En del vass gitarr.

Number one är en funkig och flödande instrumentell låt komponerad av hela bandet. Den har en del fina slingor på lyriskt vinande elgitarr. Många variationer i takt och ljudbild.

The smoking turc är också en vindlande instrumentell låt. Har ett futuristiskt tema över sig. Med märkliga distade synthljud som driver melodin framåt.

Andra sidan inleder med låten Badrock. Den påminner i sitt rockiga driv om Crut, ett annat band från Jönköping och deras låt HV71. Låten är medryckande och kul att lyssna på.

Tillsammans har en mer drömsk inramning med vågor som sköljer in mot strand. En lång låt med både instrumentella sekvenser och sekvenser med sång. Ändrar karaktär totalt en bit in i låten och blir mer funkig med markerad bas i ett riff som nästan låter som signaturmelodin till Seinfeld. Bygger upp en bra intensitet mot slutet.

Nyårslöften är en funkig låt i inledningen. Sen blir det mer driven pop med en bra gitarrslinga. Ljusa sångröster i kören som fyller i sången i bra arrangemang. Sen kommer funken tillbaka.

Musician är skivans andra cover. Ett cover på en låt av Brent Mydland när han var medlem i gruppen Silver 1976. Mellan 1979 och 1990 var han pianist i Grateful Dead. En lågmäld behaglig låt med stämsång, akustisk gitarr, piano och en del saxofon. En väldigt snabbt spelad gitarr hörs på ett par ställen som nästan påminner om en mandolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar