onsdag 17 maj 2023

Samling från San Francisco

Samlingsalbum är inte så spännande att skriva om normalt sett men Fifth pipe dream volume 1 från 1968 samlar fantastisk psykedelisk rock och pop från San Francisco. Etiketten heter till och med San Francisco sound. Sedan tidigare har jag skrivit om gruppen Tripsichord som hade samma logga på etiketten men var utgiven av Janus records. Tripsichord bidrar med tre låtar, ingen av dem finns med på deras enda skiva. Jag gillar alla låtarna utom de två sista med Black swan.

Omslaget är tecknat i en trevlig psykedelisk art nouveau stil. Insidan av gatefoldfodralet är ett knasigt kollage med foton och namn på kända San Francisco -grupper, -personer, -platser och liknande som Family dog, Chet Helms, Great society, Grateful dead, Quicksilver messenger service, Charlatans, Big brother and the olding company, Jefferson airplane, Matrix, Haight Ashbury osv. Det är en lite förvirrande lista för även Leadbelly och Bob Dylan räknas upp. Känner igen åtminstone Grace Slick på några foton.

Bulgaria med It's a beautiful day är fantastiskt driven med en stark duett mellan David Laflamme och Linda Laflamme och snyggt samspel mellan improviserad fiol och gitarr. Den finns med på deras debutalbum.

Aquarian dream är enligt skivomslaget också med It's a beutiful day men Discogs hävdar att det är en okänd grupp som framför låten. En lite österländskt influerad melodi med mycket orgel men även piano. Även här en duett mellan en man och en kvinna. Kokar ihop snyggt med ett gitarrsolo i samspel med orgel innan den återgår till karavan genom öknen känslan. Jag tror att det är It's a beautiful day som framför låten.

You're the woman framförs av Tripsichord eller Tripsichord music box som det står på skivan. Har en ganska hård framtoning vissa stunder för att sedan bli trallvänlig i andra. En underbar dynamik. Bra gitarrspel i samspel med orgel och starkt trumspel på ett par ställen.

Andra låten med Trispsichord It's not good inleder med klassiska pianotoner och växlar upp med vass orgel och gitarr. Den nästan distade sången ger en enorm närvarokänsla. Har ett fantastiskt gitarrsolo med en ton som studsar och vrider sig.

Nästa två låtar på första sidan är ett mysterium vem som framför dem. Skivomslaget anger Indian puddin and pie medan Discogs hävdar West coast natural gas. Two's a pair är en melodiös låt med fina sångarrangemang till distat improviserat gitarrspel och ett varierat tempo. På något sätt är det pop. Jag får lite Fapardokly stämning.

Beyond this place är mer poporienterad med en underbar melodi och fin stämsång. En del stråkar i flera lager tillsammans med klockspel.

Andra sidan fortsätter med ytterligare två låter med Indian pudding and pie eller West coast natural gas. Hashish har mycket surrande gitarr och ett drivet tempo men även en del skiftningar.

Water or wine är ganska drömsk med ett tempo som känns som vågor som långsamt rullar in mot stranden. En bra sånginsats och bra samspel mellan orgel och gitarr. Bryter ihop ganska psykedeliskt i slutet.

Family song med Tripsichord är nästa låt. Har en angelägen atmosfär i kompet. Det ger en fin kontrast med pianotonerna som kommer ibland uppblandat med orgel. Sånginsatsen är mycket bra med ett medryckande arrangemang. Efter en stund blr det mer flödande och improviserat med fantastiskt gitarrspel.

Lady blonde med Back Swan är ointressant pop åt det jazziga hållet med en del trumpet och saxofon.

Black swan framför också sista låten She encircles me som är en långsam melodi med trumpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar