måndag 11 juni 2018

Skolavslutning

Så här i skolavslutningstider passar kanske Alice Cooper och School's out bra. Det var Alice Coopers femte album och det gavs ut 1972 på Warner Bros. Jag har tidigare skrivit om gruppens första album.

Jag gillar den här skivan speciellt den inledande energikicken. Det är inte det partyrocksalbumet som man kanske tror från början utan det är fullt med märkliga uttryck och varierad ljudbild. Allt funkar inte men det är intressant och bra ändå.

Omslaget är gjort som en skolbänk med ett lock som man fälla upp. Lite skruvat och speciellt precis om musiken.

Titelspåret School's out inleder med ett vilt upproriskt riff. Speciella mellanspel med barnkör, marscherande trummor, vild gitarr och galen sång. Avslutar med klockan som ringer ut och sedan en skum ljudeffekt.

Luney tune har en mer skruvad cool framtoning. Bra gitarr och sångstil som påminner om Velvet Underground. Även en del episk fiol ihop med trummor och gitarr.

Gutter cat vs. the jets inleder reflekterande med österländsk gitarr sen övergår det mer i partyrock med en del orgel, gitarr och vildsint sång. Ett mellanspel med trummor och ensam sång är ganska häftigt. Sen kommer gitarr och bas tillsammans med ljus orgel.

Street fight en jättekort låt med trummor, bas och gitarr i ett mjukt snabbt tempo.

Blue turk är väldigt märklig med spridda ljud i en märklig jazzstil med blåsinstrument och allt. Melodiöst och en bra sånginsats.

Andra sidan inleder med My stars inleder med piano och fin lyriskt vinande gitarr. En del märkliga pianoåkningar kombinerat med rusande trummor och ganska underlig sång. Kokar ihop ordentligt i slutet.

Public animal är en melodiös rocklåt med speciell fördröjd rytm. Påminner stundtals om Rolling Stones förutom i slutet när sången blir djupt basbetonad.

Alma mater har en mjuk akustisk och melodiös framtoning. Distad sång som påminner lite om Captain Beefheart. Ingen brist på skruvade infall.

Grande finale är en instrumental låt med en hel del blås och även stråkar. Melodiöst pampigt och hyfsat variationsrikt. Känns lite som filmmusik som spelas under inledningsscenen med namn på filmen, skådespelare osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar