måndag 21 december 2015

Jordens rytm

Relatively Clean Rivers skapare Phil Pearlman var aktiv inom musiken redan 1967. Den skivan han gjorde då heter Breat of the earth. Även det ett egenhändigt utgivet album. Här kallas märket för Raddish komplett med en liten teckning på en rädisa. Omslaget visar en beskrivande bild av bongotrummor och något slags elektriskt kopplingsbord. Baksidan visar ett kaliforniskt gäng vid en märklig brygga antar jag vid en strand ut mot Stilla havet. Det är talande för musiken som är öppen som både öknens och havets vidder.

De som medverkar var Karen Darby, Morgan Chapman, JR Nichols, Ron Collins, Bill and Sherry Philips och naturligtvis Phil Pearlman själv.

Håller med vad andra verkar ha skrivit om att musiken kan påminna lite om White light white heat, Velvet Undergrounds andra album. Men här är musiken betydligt mer avslappnad och jordnära. Musiken påminner också om vissa delar av Relatively Clean Rivers. Men här är musiken mer fokuserad på ett tema som används fullt ut. Ändå är musiken väldigt improviserad och spontan, som en porlande bäck som har sitt lopp men ändå far de enskilda dropparna fram okontrollerat.

En enda lång låt fyller ut de två lp-sidorna. Det är rytmisk musik med ett grymt driv men ändå behagligt avslappnat. Ibland är det en viss ödslig mexikansk ökenkänsla som surf musiken kan bjuda på i sina bästa stunder eller kanske även Quicksilver Messenger Service. Det blir mer eller mindre melodiöst genom hela låten. Orgel, flöjt eller gitarr både akustisk och elektrisk driver melodin. Sång förekommer också med en viss liten vers som upprepas avlägset och drömmande. Ett parti med talad sång. Annars är det olika slagverk som skapar en ständigt föränderlig avslappnad ljudbild. Hypnotiskt och medryckande. Något man passerar genom och vandrar in i och ut igen alltmedan musiken målmedvetet fortsätter sin resa. Landskap byggs upp musikaliskt. Bjuder på fantastiska ödsliga drömmande elgitarrslingor emellanåt. Det blir aldrig tråkigt att lyssna på. Slutet på första sidan avslutas med lite skotskt klingande säckpipa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar