lördag 26 december 2015

Cover på The Weight

Janis Joplin gled in mycket på soul från och med sin tredje skiva. En kvinnlig artist som också sjöng soul på ett liknande sätt var Jackie De Shannon. På sin skiva Laurel canyon från 1969 utgiven på Imperial sjunger hon soul på ett bra sätt med fina influenser från folkrock, blues och pop. Får även nämna singer/songwriter som en genre här tycker jag. Hon hade gjort en rad skivor sedan 1963. Hon var från Kentucky i USA.

Ackompanjemanget är mycket bra framförallt piano av Mac Rebbenack bättre känd som Dr. John. Väldigt bra akustisk gitarr av Russ Titleman och prominenta trummor av Paul Humphrey och Abe Mills. Körsången är väldigt bra arrangerad och används på ett effektfullt sätt. De som sjunger är Barry White, Brendetta Davis och Don MacAllister.

Anledningen till mitt köp var ursprungligen att The Band låten The weight finns med. Hon påminner lite grann om vissa av Janis Joplins låtar och mycket om en viss The Band låt. Lite om The Staples. Låtarna framförs med mycket värme. En skiva som visade sig vara mycket mer än jag ursprungligen trodde.

Jackie De Shannons egna komposition Laurel canyon inleder. En kul svängig melodi med en massa eftertryck. Jackie sjunger bra och Dr. Johns piano är bra och flödande tillsammans med oväntat mäktiga trummor.

Sunshine of your love är den välkända Cream låten. En låt som jag i Creams original upplever som ganska fläskig och olidlig. Men Jackies version är bra med piano och gitarr i call and answer ibland. I slutet kommer något som nästan låter som en fiol.

Crystal clear är en lågmäld behaglig melodiös låt med vacker sånginsats och akustisk gitarr.

She's my best friend är en rockigare låt igen med mycket virtuost piano och trummor.

I got my reason påminner löjligt mycket om The Band låten The weight som också finns med på skivan. Väldigt böljande medryckande melodi och Jackie sjunger med mycket soul. Väldigt mycket The Staples och väldigt bra.

Holly would är den andra Jackie kompositionen på skivan. En behaglig berättande låt med körsång, akustisk gitarr och piano. Fin melodi i refrängen.

Andra sidan inleder med You've really got a hold on me har en massa kaotisk stämsång med både kvinnliga och manliga röster. Väldigt medryckande och soulinfluerat.

Klassikern The weight med The Band görs i bra version av Jackie med Barry White som fyller på i stämsången. Sparsmakat fint ackompanjemang på piano.

Bitter honey är en fin glad och positiv låt.

Come and stay with me har ett fint komp med akustisk gitarr och piano. Stämningsfylld vacker sång av Jackie.

L.A. är en Jackie De Shannon komposition, en svängig positiv låt med engagerad sång.

Skivan avslutas med låten Too close även den komponerad av Jackie. En vacker låt med avskalat komp och stark sång. Nästan lite Janis Joplin känsla med Little girl blue.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar