fredag 25 augusti 2023

Robbie Robertson

Jag läste att Robbie Robertson tråkigt nog gått bort den 9 augusti 2023. Han skapade riktigt bra musik i The Band speciellt de två första albumen och även tidigare med the basement tapes och i gruppen Levon and the hawks. Intressant att läsa i Svenska dagbladets artikel var att han skapat musiken till filmen Shrek det visste jag inte och även till Netflix-filmen The Irishman. Mina favoritlåtar från hans penna är The Weight och Up on Cripple Creek.

Jag har redan skrivit om hans första soloalbum från 1987 här på bloggen nu tänkte jag skriva om hans andra alster Storyville också det utgivet på Geffen 1991. Det har ett slags New Orleans tema vilket hörs i några av låtarna som t ex Shake this town eller Night parade två av de bättre låtarna på skivan. Som helhet är skivan lättglömd både under och efter att den spelas.

Night parade inleder med ett gott tempo och tät atmosfär med en del gitarr och körande. Den drivna melodin påminner litegrann om The shape I'm in.

Hold back the dawn har en väldigt mjuk böljande framtoning med en ljudmatta av långa silkeslena toner och en ganska viskade röst.

Go back to your woods är en funkig låt med mycket blås och kör men även bra gitarr på sina ställen.

Soap box preacher är lite lugnare och mjukare igen med en fin melodi. Robbie sjunger bra. En del trevliga bongotrummor och återhållsamt blås. Ett avsnitt med bra gitarrspel också.

Day of reckoning (burnin for you) är en ganska mörk och dyster låt. Talade partier både i början och slutet.

Andra sidan inleder med What about now är en väldigt mjuk låt med trevligt sångarrangemang och följsam gitarr.

Shake this town har ett lite större driv med en del gitarr och blås som svarar sångaren i refrängen. Avslutas med några toner New Orleans tradjazz.

Breakin the rules en lugn låt med ganska avskalat komp bestående av mjuka trummor och lite gitarr.

Resurrection här försöker de sig på en märklig rytm i ett mellanspel och har en lugn låt däremellan. Ett avsnitt med trumpet har fin intensitet.

Skivan avslutas med den sparsmakade och lugna låten Sign of the rainbow. Samma långsamt svävande synth eller orgelljud som i flera av låtarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar