fredag 11 augusti 2023

Live som i studion

Cheaper thrills leker med orden i titeln på Big brother and the holding companys andra album Cheap thrills men det gavs ut 15 år senare 1983. På franska bolaget Fan club. Det innehåller en liveinspelning från 1966 den 28 juli i San Francisco. De har sin ganska lössläppta stil med mycket känsla i både sång och instrument som gör deras musik så fantastisk. Här anar jag en starkare bluesnärvaro än på deras egentliga album som debuten från 1967. Men jag slås också av hur lika de låter live som de gjorde i studion. Mina favoritlåtar på skivan är Moanin' at midnight och Hey baby.

Skivan finns olika versioner mitt exemplar som jag skriver om här är det franska originalet. Där Gutra's garden och Coo coo inte finns med, som de gör på Edsel-utgåvan från 1984.

Inleder med högt tempo och mycket sväng i frejdiga Come on baby let the good times roll. En del fint gitarrspel och stark sånginsats från Janis med instick från resten av gruppen.

I know you rider har mycket dynamik och en intensiv sånginsats med ett bra flyt och känsla. Bra gitarrspel. Avslutningen kokar upp en intensiv urladdning.

Moanin' at midnight här klipper de till med en rockig blueslåt signerad Howlin' Wolf. Där Peter Albin sjunger första versen och sedan sjunger Janis och därefter sjunger Peter igen. En del snyggt banjoinspirerat gitarrspel och även väldigt bra samspel med bas och trummor i ett vilt riff. Sångarrangemangen känns härligt lössläppta och genuint improviserade.

Hey baby inleder med bra gitarrspel och sedan kommer Janis in på sång. Sedan kommer gitarren tillbaka och de andra fyller på med rop i refrängen. En vild rockig blues. Skriven av gruppen.

Down on me en klassiker som fanns med redan på deras debutalbum.

Andra sidan inleder med Whisperman har ett säreget driv med call and answer sång mellan Janis och Peter. Mycket bas i en medryckande bluestakt. En del flinkt gitarrspel också.

Women is losers en annan klassisker från första albumet.

Blow my mind har ett bra driv med mycket trummor och Peter och Janis på sång. Bra gitarrspel i ett mellanspel.

Ball and chain klassiskern från Cheap Thrills LPn. Här i en kortare version. Lika intensiv men ändå gles på ett självklart sätt.

Harry är en liten knaslåt med Janis, Peter och lite gitarr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar