tisdag 18 oktober 2022

Blues eller rock n roll

Elmore James är en ganska känd bluesgitarrist. The Blues In My Heart The Rhythm In My Soul gavs ut 1966 på Custom Records tre år efter hans död men det var en återutgivning av Blues after hours utgiven 1960 på Crown Records. Två av låtarna Dust my blues och Standing at the crossroads är skivna av än mer kände Robert Johnson. Den första låten heter förstås Dust my broom i original.

Om man kollar på Discogs så ser det ut som att de första inspelningarna med Elmore James kom 1951 precis i rock n roll erans inledning.

Vissa av låtarna bjuder på en stor dos rock n roll. Men allt gitarrspel andas snabbhet och intensitet med mycket slide. Sången är ganska hård. Jag har även en CD med Elmore James som heter The best of the Fire sessions som innehåller några fler av de här intensiva låtarna. Några av dem gavs ut som singlar i början på 60-talet.

Skivan inleder med en enorm glöd i Dust my blues samma låt som Dust my broom men med ett ord utbytt. Fantastisk slidegitarr som Elmore spelar med en lyrisk känsla. Rockigt och gungande tempo.

Sunny land här spelar han gitarren som ett piano. Långsamt men intensivt. Mean and evil lite rockigare igen och med en del blås men inte samma glöd. Ett riktigt bra gitarrsolo. Dark and dreary har ett fylligt ljud med både gitarr, piano och trumpet.

Standing at the crossroads har ett slags call and answer mellan gitarren och en blåssektion. Bra gung men saknar lite glöden i den första låten.

Andra sidan inleder med Happy home. Bra gitarrspel och piano som spelar snabba riff växelvis på ett dynamiskt sätt. Även en del blås i samklang med gitarren. No Love In My Heart är mer avskalad med en enkelt trumkomp på en plåthink eller liknande och trumpet. Elmore sjunger inspirerat och det kommer in lite gitarr också.

Blues before sunrise är mer rockande igen med bra slidegitarr och piano. I was a fool låter som en Chuck Berry låt i inledningen. Igen bra piano och gitarr. Skivan avslutas med Goodbye baby. En känsligt darrande gitarr bygger upp låten som går i ett långsamt bluestempo. En kör i bakgrunden förstärker känslan på ett härligt sätt. Elmore sjunger med fin inlevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar