söndag 10 oktober 2021

Skapelsen

Nu tänkte jag skriva om skivan Almost grown med Garrett Lund en privatpressad skiva från 1975. Han verkar ha kämpat för en musikalisk karriär ganska länge. En av låtarna på skivan finns utgiven som singel på skivbolaget Tralfamadore records 1973 och den här skivan gavs ut av honom själv i en andra pressning 1976.

Musiken är energisk och vacker med mycket variation. Påminner litegrann om Big star med sin energi men i Garretts musik finns mer episkt gitarrspel och mer countryrockinfluenser. Det finns mer glatt humör än på andra gitarralbum men countryrocken leder kanske till American beauty med Grateful dead och speciellt sången Box of rain. Men även Bob Dylan kan nämnas.

Hela skivan är riktigt bra och en stämningshöjare en gråmulen höstdag som denna. Mina favoritlåtar från skivan är (It's all over now) Baby blue, Serene och Silver sails.

Förutom Garrett Lund själv som sjunger så medverkar Jimmy Jerviss gitarr, David Lauser trummor, Angie Gudino piano, Bill Overturf akustisk gitarr, Marion McCrary trumpet, Pete Thompson saxofon, bas är det två som spelar på olika låtar Donnie Ferro, Phil Kelly samt Glen Ross Campbell på pedal steel gitarr.

Måste nämna omslaget också som kanske på något sätt symboliserar en variant av skapelsen. På etiketten finns ett sattelitfoto av jorden. Dessutom finns en inner med alla texterna.

The only turnaround har långa toner i en lätt somrig stil. Garret sjunger med en väldigt ljus röst. Bra gitarrsepl med många infall. Bra trummor också.

Serene har en enkel upprepad slinga av toner på piano eller liknande som snyggt ligger i bakgrunden genom hela låten. Låten har en härlig längtan över sig. Ett fint gitarrsolo hinner han också med. Byter helt stil i slutet med en kort men koncis gitarrsekvens.

Silver sails är en ganska rak poppig rocklåt. Bra variation med sångarrangemang och energisk gitarr med ett fjädrat basljud. Ganska berättande i stilen med lite olika temperament genom låten. Första delen av låten avslutas med fin surrande gitarr. Sedan kommer ett väldigt bra semiakustiskt vackert klingande gitarrspel och väldigt intensiv sånginsats. Lyckas få det att låta som en mandolin i ett medryckande solo som är härligt improviserat i stilen.

Första sidan avslutas med One more reason som öppnar ansråkslöst med en pigg melodi som låter utforskande. Har spännande sångarrangemang med en del eko. Byter skepnad med några bra trumpettoner och en ganska stor ljudbild. Här byter sångan mellan höger och vänster högtalare också vilket är effektfullt.

Think of the children har ett härligt tempo med mycket variation. En fin sekvens vackert klingande gitarr som repeterar en vacker liten sekvens. Sedan avlöser en trumpet.

Country livin' den här låten finns som en singel utgiven på Tralfamadore records. Jag har inte hört den versionen. Här är låten ganska svängig och inte så melodiös. En del piano och en del bra piano. Avslutas med vindsus.

Stop the world har en lugn böljande melodi med en del pedal steel gitarr ljudande toner. Bra vanlig elgitarr och mjuka trummor. Ett riktigt snyggt improviserat långt gitarrsolo bjuder de på också i mitten av låten.

En fullkomligt underbar version av Dylanlåten (It's all over now) Baby blue avslutar skivan. Inleder med ensamma bastoner som sedan fylls på med full stråkorkester och gitarrtoner. Sedan byts ut stråkarna ut mot Garrett på sång och en kvinnlig kör. Stundtals kommer stråkarna tillbaka. Otroligt vackra arrangemang. En sekvens är det ett improviserat gitarrparti med stråkarna och det upprepade gitarrkompet samtidigt. Enormt vackert.

2 kommentarer:

  1. Den har jag varit lite sugen på sedan länge. Minns inte om jag tjuvlyssnat lite på nätet. Den är väl supersvår i original?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är den verkligen, jag hade tur och såg den för några år sen på discogs till ett inte alltför högt pris. Jag kan rekommendera den åtminstone på en CD eller på nätet som du var inne på.

      Radera