torsdag 13 oktober 2016

Årets nobelpris i litteratur

Det kom väldigt oväntat för mig, som en blixt från klar himmel, att Bob Dylan får 2016 års nobelpris i litteratur. Riktigt kul att han hyllas på det här sättet. Först Polarpriset och nu nobelpriset är helt otroligt. Bob Dylan är en fantastisk och unik artist på alla sätt. Kan bara påminna mig att jag gillat en litteraturpristagare innan och det är John Steinbeck.

Nu ska jag väl säga att jag egentligen inte lyssnar supermycket på texterna utan på mer på melodier, spännande gitarrknäpp, flytet och fraseringen som smälter samman till en bra låt. Men tänker man efter sitter många textrader fast i huvudet redo att nynnas på.

Klart att jag måste skriva om en Dylan-skiva en dag som denna. Valet föll på Nashville skyline från 1969. En speciell skiva med en av få duetter inspelade med Bob Dylan. Han sjunger också med en annorlunda röst här.

Skivan innehåller inte så mycket countrymusik som titeln antyder utan mer folkrock och gammaldags ballader med näst intill bluegrass ibland. Det är bra driv i låtarna. Påminner en hel del om The Band och deras två första skivor med den här känns lite snabbare och gladare.

Girl from north country är en strålande stark inledning på skivan med en mycket vacker melodi och en superb duett med Johnny Cash. De sjunger i fina lagom kaotiska arrangemang. Så helt olika röster som förenas i känslan.

Nashville skyline rag är en liten flyhänt instrumentell låt med både gitarr, piano och munspel i spelglada trevliga arrangemang.

To be alone with you är en långsam driven blues med mycket piano och snygga instick på gitarr.

I threw it all away är en flödande öppen vacker ballad.

Peggy Day är en fin gammaldags melodi med fint flyt.

Först ut på andra sidan kommer låten Lay lady lay. En av Dylans allra kändaste låtar. Bra gitarrspel och och bra dynamiska växlingar. Kul annorlunda trumspel och också. En del orgel.

One more night är en av få countrylåtar på skivan. Påminner mycket om Long black veil i melodin. Riktigt bra.

Tell me that it isn't true har en del orgel och bra gitarr och rejäla trummor i en annorlunda melodi.

Country pie är en svängig låt. Avslutas plötsligt men där emellan är det gladlynt.

Tonight I'll be staying here with you är en långsamt mjukt gungande låt med rejält tryck i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar