lördag 17 oktober 2020

Trespråkigt

Jeanette sjunger på spanska, franska och engelska på den riktigt bra skivan Porque Te Vas från 1976. Den gavs ut i Frankrike på Polydor. Just titellåten Porque te vas var anledningen till att jag köpte skivan men den innehåller flera andra riktigt bra låtar. Låten förkommer faktiskt både som inledande och avslutande låt först spanska sedan franska. Låten finns även inspelad med andra artister på ryska, finska, tyska med flera språk.

Skivan bjuder på melodisk medryckande pop i stilar som folkrock och visa eller chanson som det kallas i Frankrike. Jeanette har en genuin och vacker röst med bra klipp i fraseringen. Hon ackompanjeras på ett utsökt sätt med alltifrån stråkar och blås till gitarr. Utsökt mixat.

Musiken kan jämföras med t ex Spanky and our gang eller i deras bästa stunder med vackra arrangemang och fin sånginsats. Men den här skivan är genuin och hejgjuten i sin stil på ett sätt som de inte är.

Den underbart medryckande poplåten Porque te vas på spanska inleder. Jeanette sjunger med en inlevelse och dynamik i en melodiös låt med bra tryck i ett både frejdigt svängande och taktfast ackompanjemang.

Amanecer är en lugnare låt med vackert glittrande melodi och fin sånginsats som påminner om Spanky and our gang.

Il me plait bien ton frère är fullkompligt ljuvlig med stråkar som bygger upp en underbar melodi och Jeanette som sjunger med en mjuk vacker röst.

Que le han hecho a mi cancion inleder på engelska men avslutar på franska. En uppslupen och medryckande melodi med både gitarr, blås och ett märkligt klaviaturinstrument.

Amis amis är en mysig calypso som böljar mjukt och medryckande.

No digas nada har fint mandolinlikande spel på piano och vacker sånginsats. Snyggt trumpetspel i bakgrunden ibland.

Andra sidan inleder med L'inconnu qui m'aimera en sorglig låt med vacker melodi. Jeanette sjunger lågmält och kompet med flöjt är ljuvligt.

El es distingo a ti framförs på engelska. En ganska långsam dröjande melodi.

Je suis triste är också ganska sorglig och längtande men starkare i sin melodi. Säreget orgelspel.

Escucha inleder med ett avskalat vackert komp på gitarr och vacker såninsats. Efter hand kommer en flöjt in.

Oye papa, oye mama har ett ganska coolt komp med orgel och trummor som ibland fylls på med stråkar. Fin sånginsats.

Den franska versionen Pourquoi tu vis av titellåten avslutar. En mer försiktig men vacker sånginsats ger den fantastiska låten en lite annorlunda framtoning.

2 kommentarer: