lördag 26 juli 2014

Lustfyllt med The Farm Band

Nu ska skriva om ett privatpressat album med gruppen The Farm Band som gav ut sitt debutalbum 1972 på en etikett som heter Mantra. Gruppen utgjordes av flera medlemmar ur ett hippiekolektiv som hette eller heter The Farm de har en gård i Tennesse och de finns alltjämt kvar.

En märklig dubbel-lp. I stora delar en jam-lp som ligger någonstans emellan Grateful Dead och Quicksilver Messenger Service. Men ändå helt egna i stil. Udda sångarrangemang som samtidigt som de är vilda och galna är mycket rika och bra. Med sina flöjter så närmar de sig ibland The Insect Trust. Stundtals väldigt psykedeliskt. Ibland folkrock. Ofta improviserat. Alltid lustfyllt.

De medverkande musikerna nämns endast med förnamn på de informativa innerpåsarna som även listar texter till alla låtar. Thomas spelar orgel, flöjt och piano samt sjunger. Walter spelar gitarr både elektrisk och akustisk samt sjunger. Louise och Kaymarie sjunger. William spelar bas. Philip sjunger och spelar fiol, piano och akustisk gitarr. Joseph spelar elgitarr och munspel. Cynthia spelar valthorn och piano. Slutligen så heter trummisen David.

Inleder med låten Om. En stor kör som bara ljuder en enda lång lång ton i tre minuter. Ungefär som i filmen Så som i himmelen där kören i slutet av filmen åstakommer ett liknande ljud.

Andra låten Loving you är en mer medryckande rocklåt. Med rusande melodi och bra sånginsats med infallsrika arrangemang. En man som sjunger merparten med en kvinna som kommer in då och då på kaotiskt och dynamiskt sätt. Ackompanemanget är bra med bas och bra gitarr som även drar av ett par varierade psykedeliska jam med ganska episkt anslag. I mitten kommer ett fint öppet flöjtsolo in.

Lord's work är en glad låt med kaotisk stämsång och medryckande melodi på folkrockigt sätt. I mitten kommer ett fint solo på fiol och bas.

Som med många dubbel-lp så får man byta skiva för att lyssna på sida 2. Den inleder med Keep your head up high en stillsam melodiös låt med piano och lyriskt gitarrspel. Sången framförs av en kvinnlig sångerska som sjunger i en folkrocks eller singer/songwriter stil. Jag tror att en mansröst sjunger samtidigt men det är den kvinnliga rösten som ligger främst.

Being here with you har ett annorlunda komp med valthorn. Bra trummor och gitarr. Sånginsatsen är återigen mycket trevlig med en mansröst och en kvinnoröst ibland. Det här är en lång låt med fint elgitarrspel i en stor del av låten. Improvisationerna är flödande, varierande och folkliga. Tonar ner behagligt i slutet.

Sida tre inleder med låten Let it ride. Stillsamt med piano och sång. Sen kommer trummor, orgel, gitarr och kören igång. Detta är också en lång låt men mycket sjungna partier. Kaotisk stämsång och en del bra rock n roll aktig gitarr som ibland kokar ihop ordentligt i ljusa psykedeliska blixtar. De lyckas även väva in en del munspel på ett naturligt bluesigt och improviserat sätt. Mot slutet får de till ett väldigt mäktigt och varierat jam med basljud, trummor och en gitarr som glider runt på ett häftigt sätt.

Prayer avslutar tredje sidan. Den är stillsam, böljande och akustisk. Med ensam trubadurgitarr i början. Sedan sjunger de duett med en mansröst främst.

Avslutande sida fyra innehåller bara en låt I believe it. Den har en bra uppväxling av intensitet med jazzigt komp och en stark folkrockskör. Sen kommer en fin surrande gitarr in och jammar loss. En imponerande lång ton varar i säkert bortåt 20 sekunder. De får till en stundtals mycket drömsk stämning. Flera gånger genom låten ropar den manlige sångaren intensivt

I believe it
och den kvinnliga sångerskan svarar samma sak med större och större hänförelse. Sen är det bara den kvinnliga sångerskan som med växande intensitet mot ett lugnt komp med större och större ångest ropar rent av skriker samma sak. Det blir riktigt bra. Gitarren bjuder också på mycket intensiva solon medan orgeln håller sig lugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar