söndag 13 april 2014

Det spelades bättre boll

Ungefär samtidigt som Svenne Rubins låt Långa bollar på Bengt var populär så hörde jag en annan låt med fotbollsanknytning Det spelades bättre boll med gruppen Torsson. I texten nämns både Södra och Stadsparksvallen och sångaren sjunger på något som kanske kan vara jönköpingsdialekt. Det finns ytterligare en låt med klockren anknytning till Jönköping som heter Elmia - Jordbruksutställning.

Det spelades bättre boll fanns med på skivan Att kunna men inte vilja som gavs ut 1980 på ett skivbolag som verkar heta Klippan. Där den också spelades in. Den var första skivan med gruppen Torsson. En helt ljuvlig och egen skiva.

Musiken är tidlös med ett skönt sväng och bra rock n roll-känsla. Texterna är lite otvunget humoristiska och ganska berättande. Det är bra variation i de flesta låtarna och närvarokänslan är total. Musiken är genuin, fullständigt äkta och kul att lyssna på med massvis med fin gitarr. De blandar rock med lite reggie i två låtar. Ska man jämföra med andra band så skulle jag vilja ta upp surfmusik och svenska band som Caretakers, Falmingokvintentten och kanske Spotnicks men även Richie Valens och The Lively Ones eller The Impacts. En annan grupp som man tänker på med de fina gitarrtonerna är Creedence Clearwater Revival.

Torsson är fortfarande aktivt som band. Ursprungligen bestod de av Hans Dalén på trummor, orgel och gitarr, Christer Lundahl på bas och gitarr, Ingemar Wiberg på gitarr och kör, Bo Åkerström på sång, gitarr, xylofon och kör.

Jag minns en gammal bil inleder plattan. En tuff rocklåt med en massa bra gitarr, ett stabilt komp och en medryckande melodi. Texten är tydlig och lätt att hänga med i refrängen. Mot slutet kommer ett annat instrument in som kan vara en orgel eller något annat ljust och dämpat. De river av ett distat solo mot slutet på gitarren.

Älgjakten är en lugnare historia i reggietakt med mjukt komp.

Det spelades bättre boll känner man igen direkt på de inledande pigga gitarrtonerna som ljuder avslappnat.

Bussen till Stadsparksvallen avgick tjugo i sex jag hade med mig min pipa och ett paket kex
Fullständigt underbart. Gitarren svarar på versraderna och ibland är det mer bas och ibland ljusare. Alltid sprucket och knorrigt ljud. Solot på giatrren inleds med orden
nä, nu jävlar
brilljant. Refrängen med Gunnar Nordahl och gräsplanen hemmma vid är också roligt.

Tivoli är en sorts berättande reggielåt utan någon direkt vers eller refrängstruktur. Bra gitarrspel med ett bra solo.

Första sidan avslutas med låten Assar höll ett tal. En dansant countrylåt med ljusa pedal-steel gitarr toner. En väldigt lång instrumental inledning. Texten är en lång berättelse.

Andra sidan inleder med Sverige en melodiös låt som är snabb men ändå avslappnad. En del fin hummandekör och varierat behagligt gitarrspel.

Turistinformation är också en lite snabbare låt med glatt komp.

Den italienske dansläraren är en långsammare låt. Spuckna längtande gitarrtoner i lunkande dansant takt. En instrumentell låt.

ELMIA - jordbruksutställningen är en berättande låt i ganska snabbt tempo med pumpande bas och trummor och en pigg gitarr. Ett grymt gitarrsolo med bluesig slide kommer oväntat i slutet.

Avslutningen med låten Hunden och flickan och jag är mer visliknande. Börjar lågmält, knappt hörbart och växer undan för undan. Böljande och behagligt men balanserar farligt nära dansbandstakter men de klar sig galant. En instrumentell passage är ljuvlig med akustisk gitarr som spelas på mandolinsätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar