onsdag 16 april 2014

Den andra halvan

Enda skivan med gruppen The Other Half kom ut på märket Acta 1968. Den innehåller väldigt energifylld musik. Hårt och rått. Kan kanske jämföras med Amboy Dukes, Savage Resurrection eller Mount Rushmore. Kanske lite lite Velvet Underground. De kom från Kalifornien och de spelade in i Golden State studion och Avalon Ballroom nämns på konvolutet men de påminner mer om rå New York eller Detroit musik än om avslappnad San Fransisco musik. Gitarrhjälten Randy Holden var med i gruppen han spelade senare in Population 2 och var med på tredje skivan med Blue Cheer. Övriga medlemmar i The Other Half var Larry Brown på bas, Jeff Knowlen sång munspel och gitarr, Geoff Western på gitarr och Danny Woods på trummor.

Musiken är som sagt väldigt rå och rockigt taktfast men vild och galen. En hel del garagerockskänsla men ändå väldigt psykedeliskt och avslappnat i vissa avseenden. Gitarrspelet, energin och sången är det man minns bäst. De har mycket variation i ljudbilden så det blir aldrig tråkigt. En omtalad och välkänd skiva av en bra anledning.

Introduction inleder med en massa applåder. Sen blir det skojfrisk rock med knasigt arrangerad sång, munspel och en del gitarr.

Feathered fish framförs i tuff stil med tamburin och aggresiv bas och vild sång. Rasande tempoväxlingar och en del vilda okontrollerade gitarrtoner. Detta är enda coverlåten. Det var ursprungligen en låt med gruppen Love.

Med låten Flight of the dragon lady så börjar det lika något. Väldigt bra temperamentsfylld gitarr och bra sånginsats. Ett munspel kommer in och samspelar med trummor och musiken tystnar effektfullt innan sången kommer tillbaka. Väldigt bra kombination av snabbt tempo och långsamt tempo i samma låt samtidigt.

Wonderful day är stämningsfull men samtidigt upprorisk. Körande och tung bas med mycket efterklang.

I need you inleder galet med smattrande trummor och galna rop. Sen stannar det upp med spridda gitarrtoner och viskande trummor och galen sång. Trummorna kommer igång igen och både bas och gitarr har ett rått ljud. Riktigt tung och psykedelisk gitarr med Randy Holden som surrar och gnyr i en kvalkad av toner.

Oz Lee eaves drops avslutar första sidan. En mer galopperande och poporienterad rocklåt. Sen stannar den upp och drar på med ett skumt trumkomp och tunga stötar på gitarren som växer innan låten återgår i det normala.

Bad day inleder andra sidan. Fullständigt vild. Några pianotoner men framförallt en massa gitarr spelad längst ner så att den får ett spännande dämpat ljud och galen sång.

Morning fire har ett annorlunda ljud med ett mystiskt elektroniskt ljud och mer folkmusikorienterad gitarr som spelar samma lite melankoliska toner hela tiden. Ibland tystnar den och en tuff bas kommer in. Mer normal sång.

What can I do for you är uppdelad i två versioner som kommer i följd. Först ut är The first half. Den går i väldigt långsamt tempo men den är medryckande. Den kokar ihop rejält i slutet med bra bas och gitarr.

Sist ut kommer The other half av samma låt. Inleder långsamt och lågmält men sen tystnar sången och hårda distade gitarrtoner kommer i spridda glesa skurar som tilltar i intensitet. Väldigt märklig musik men ändå musik och det är bra och härligt att lyssna på. Den vilda gitarren är avslappnad och en bit in i låten så öser Randy Holden på för fullt i avslappnad stil men ändå med full attack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar