lördag 24 december 2022

God Jul med Elvis

Önskar en riktigt God Jul till alla bloggläsare med ett inlägg om en av Elvis julskivor. Blue Christmas är min favorit för den innehåller en fin version av roliga låten Silver bells. Skivan gavs ut 1976 och är en samlingsskiva utgiven av RCA och baserad på julskivan som kom 1957 men med lite fler låtar. Mitt exemplar är en svensk pressning. Sten Berglind som har skrivit både böcker om Elvis och dessutom har ett riktigt bra radioprogram där han initierat spelar originalsinglar från sin egen samling av rock n roll från 50-talet nämns på baksidan av omslaget.

Nostaslgiskt och med mycket känsla och fin stämmning. Elvis är alltid genuin och han kan förmedla starka och äkta känslor med sin musik. Jag har fortfarande inte sett den nya Elvis-filmen men Elvis dök ändå upp i en ny TV-serie baserad på National treasure-filmerna.

Skivan inleder rockande stämningsfullt med Blue Christmas som har sparsmakat komp och en riktigt bra körinsats.

O come, all ye faithful är mer traditionellt stämningsfullt. Elvis har en enorm närvaro och känsla även i en mer högstämd låt. Mycket bra kör och fina trummor. On a snowy Christmas night är en svepande men vacker låt.

It won’t seem like Christmas (without you) fortsätter i samma stil med en ganska prominent orgel och Elvis på fin sång. Holly leaves and Christmas trees har en väldigt genuin och äkta framtoning. Elvis sjunger fantastiskt bra och melodin är underbar. Santa bring my baby back (to me) är lite mer rockig i en tidig 60-talsstil med körande.

I’ll be home on Christmas day har lite akustisk gitarr som ger mycket stämmning i en countrymusikstappning. Ett piano och kör bakom Elvis bygger upp en enorm intensitet genom hela låten.

Andra sidan inleder med Santa Claus is back in town är en behaglig släpig julblues. Silent night den klassiska julsången gör Elvis en fin avskalad version av. Here comes Santa Claus (down Santa Claus lane) är en modernare klassiker som framförs fartfyllt och avslappnat. Winter wonderland har snygga gitarrslingor och avslappnad sånginsats av Elvis. White Christmas framförs ganska annorlunda med ett avskalat pianokomp och kör samt en som alltid underbar sånginsats av Elvis.

Silver bells har ett underbart arrangemang med call and answer mellan Elvis och kören. Snygga gitarrtoner som blandas med stråkar. Har en viss svårfångad men genuin humor i sig också. Mama liked the roses har en tung men hoppfull stil. Elvis sjunger med mycket känsla. Även ett talat parti till en kör. En sorglig och känslosam avslutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar