tisdag 11 maj 2021

Lite surfmagi

Surf city var det tredje albumet med gruppen The lively ones. Det kom 1963 på Del-Fi records. Samma bolag som gav ut Ritchie Valens, Eden Abhez och den första skivan med en grupp där Merrell Fankhauser medverkar. Jag köpte Surf city för låten Surf rider som är nästan magisk i sitt driv och atmosfär. Den finns även med på debutalbumet med The lively ones också från samma år märkligt nog.

Det fanns flera surfgrupper i slutet av 50-talet och början av 60-talet i USA och jag håller Johnny and the Hurricanes högst men just låten Surf rider är en favoritlåt rent allmänt.

Surf city inleder skivan. En positiv låt i surfstil. Telstar surf har mer gitarr än föregående låt och en snabbare euforisk stil. Heads up är mer rytm och med en del bra gitarr och ett solo på saxofon. Malibu run springer inte så fort men har en fin rytm med spännande trummor och intressant gitarrljud i slutet. Miserlou är väldigt snabb med gitarrljud som snubblar och sedan det långsamma bakgrundskompet som skapar stämning. Låter lite grekisk i sin stil.

Surf rider inleder majestätiskt sparsmakat och sedan kommer spruckna tangotoner på gitarren som en saxofon svarar på. Fantastisk musikalisk känsla med alla lager av ljud och improvisationer som ändå hålls ihop i en kort liten låt.

Andra sidan bjuder på Soul surfer som tar lite tid på sig men har en del bra gitarr. Sleep walk har vackra spruckna toner. Påminner lite i melodin om Ritchie Valens Donna. Crazy surf har en speciell takt men lite tamt sound. Livin' har ganska mycket orgel. Tranquilizer kör på i ganska högt tempo med saxofon och ett bra gitarrparti med vackra ensliga toner. Forty miles of bad surf har ganska skramlig stil med en del bra gitarr och saxofon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar