tisdag 9 maj 2017

Datorspelsmusik på 60-talet

Alla som är intresserade av datorprogrammering har förmodligen hört talas om Bell Labs. Dennis Richie och Brian Kernighan som skapade C och Ken Thompson som skapade Unix jobbade alla där. Så gjorde även den ännu mer berömde Claude Shannon som bland annat formulerade entropibegreppet i databehandling. I slutet på 50-talet och början på 60-talet så spelades det på Bell Labs in en LP med datorgenererad musik. Eller musik är kanske att ta i. Skivan heter Music from mathematics och gavs ut på Decca 1962.

Omslaget har en lång text om hur fyrkantsvågor, sågtandsvågor, brus har genererats från en IBM 7090 dator för att skapa toner och musik helt elektroniskt. Hela processen med hålkort osv beskrivs. Jag vet inte hur allmänt den här skivan är, om de som skapade den första datorspelsmusiken och TV-spelsmusiken hade detta som inspiration. Men det är ganska likt det som kommer ut ur TV:s högtalare när man spelar Super Mario eller något spel C64:an. Även synthar och liknande måste väl ha skapats baserat på dessa experiment eller så återupptäcktes allt på flera håll ungefär samtidigt?

Skivan innehåller även en del experiment med talsyntes. Där en röst sjunger en låt. Påminner om ett datorspel från tidigt 90-tal. Ett sharewarespel med en röst som sa något via PC-speakern på min IBM PS/2. IBM som IBM så cirkeln är sluten kanske man kan säga.

Musiken är inte bra men det är kul att höra att synthar och datorspelsmusik som sågs som modernt på 80-talet egentligen fanns redan på tidigt 60-tal och att Bell Labs verkligen tycks ha experimenterat med allt. Gjorde svenska Televerket likadant kan man undra. Vore spännande att fylla igen luckorna i den teknikhistorien.

Bicycle built for two innehåller den syntetiserade rösten och en hållbar melodi. Molto amoroso och Variations in timbre and attack kunde ha varit hämtade från ett C64 spel. Melodie har en viss modernitet över sig. Numerology har flera skrämmande ljud och några ljud som låter moderna plingljud. Avslutande Joy to the world i en väldigt brusig lite otäck tappning är ganska bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar