torsdag 6 april 2017

Ett annat Las Vegas

Jag gillar folkrock och bra sångarrangemang. Skivor som Peter, Paul and Mary debut, gruppen Growing Concerns enda skiva eller skivan som jag tänkte skriva om nu You-n-you med Guitar Ensemble. Den första är välkänd i breda kretsar, den andra ganska välkänd i skivsamlarkretsar men You-n-you är okänd för de flesta. Synd skulle jag säga för den är fantastiskt bra.

Skivan spelades in i staden Las Vegas men i New Mexico och inte i Nevada. Uttrycket är äkta och genuint. Mycket uttrycksfullt trots att de enda instrumenten är akustiska gitarrer, orgel och mycket bra sångröster. De påminner förutom om de två grupperna jag nämnde i inledningen även om Ian and Sylvia, Roy Orbison och faktiskt om The Great Society. Musiken är folkrock men även vissa psykedeliska influenser i ett par låtar. Genuin musik utan trams med stor värme och lekfullhet.

Guitar Ensemble hade många medlemmar bland annat Bob Rivas som skrivit många av låtarna, Ernest Coca som också komponerat, Bob Johnsen som komponerat och förmodligen är bror till Mary Kay Johnsen som står som medförfattare på en låt och till skillnad från de övriga spelar orgel. De andra spelar alla gitarr. Mary sjunger även i bakgrunden på alla låtar. Förutom dessa medverkar även Roy Montoya, Julian Pino, John Johnsen, Toby Archuleta alla på gitarr. Mel Martinez och Raymond Chavez står som rytm och Dick Devine spelar bas.

The you in you inleder i medryckande positiv stil med mycket bra sångarrangemang. En låt man blir glad av.

Close to me är mycket spröd och vacker med Mary Kay Johnsen som huvudsångerska. Bra enkelt gitarrspel och fina arrangemang i refrängen. Textraden

there was no one else to turn too
kommer väldigt fint i melodin och får det att tåras i ögonen.

Have faith har lite mer svängig dynamisk stil med flera stämmor på gitarren och snygga arrangemang.

The answer har en omväxlande vacker melodiös stil med lite drömsk mörkare men taktfast vers och en ljuvligare refräng.

Man of mind, man of soul är skivans enda rena cover. En vacker melodi framförd underbart på fjäderlätta gitarrer i flera lager och sångarrangemang som svävar och flyter runt på ett underbart sätt.

Let's sing to the lord är en glad vacker låt med mycket bra sångarrangemang och ett litet lågmält mjukt orgelsolo.

Lord have mercy en glad låt som fortsätter med fina sångarrangemang.

The our father är en tonsatt mjukt stillsamt framförd trosbekännelse sjungen som en fin duett. Påminner om Roy Orbison låten X i melodin.

Holy, holy, holy fortsätter i den mjuka fina glada stilen.

This is a man på minner mycket om Growing Concern låten X. Fin variation i gitarren och ordlös kör bakom sångaren.

Lamb of God är också en tonsättning av en bön tror jag, men jag känner inte igen den svenska motsvarigheten. Har lite lite mexikanska influenser och bra eldiga variationer.

The call fortsätter med mexikanska influenser och drömska längtande uttryck men bra arrangemang i duetter och call and answer mellan en manlig sångare och en kvinnlig sångerska. Påminner lite om The Great Society.

Don't say love avslutar skivan. En stillsam vacker låt. Kontrasten mellan den sköra kvinnliga rösten och den manliga är mycket effektfull. Kul med ett talat parti i mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar