måndag 13 februari 2017

Levon och gänget

Levon Helm gjorde sitt första efter The Band 1977. Det heter Levon Helm and the RCO all-stars och gavs ut av ABC records. Inspelat i Woodstock och Shangri-La i Los Angeles. Både Robbie Robertson och Garth Hudson medverkar på vissa låtar. Medverkar gör även de välkända artisterna Paul Butterfield på munspel och Mac Rebennack på piano och som låtskrivare. Bobby Charles finns med som låtskrivare på några låtar.

Musiken är modern i sitt sound och ganska mustig med mycket på gång hela tiden. Har en del både blues och countryrock i sig men ordentligt uppblandat med rock så inte någon ren blues eller country. Påminner en hel del om ett av Levons senare album American son från 1981. Modernt i sitt sound men i sin stil är det rustikt och genuint äkta.

Skivan inleder i glad stil med Washer woman. Munspel, mycket trumpeter och en fin pigg blygsam gitarrslinga men framförallt Levon Helm på sång.

The tie that binds är en lite långsammare mörkare låt med en del munspel och märklig rytm. Har en ganska bluesig avslutning.

You got me låter som att den framförs på piano och en del gitarr. Ganska dyster och eftertänksam.

Blues so bad är inte riktigt en blueslåt åtminstone är den väl maskerad. Bra munspel som samspelar fint med trummor och gitarr. Levon har själv varit med och komponerat låten.

Sing, sing, sing (let's make a better world) har en glad stil och bra eftertryck i fraseringen. Medryckande melodi. Levon sjunger bra och munspelet är nedtonat men väldigt bra. Även fint gitarrspel och dragspel.

Första låten på andra sidan är Milk cow boogie med en massa trumpeter, munspel och flinkt ljust piano.

Rain down tears har en lite rökigare och släpigare bluesstil. Bra sånginsats av Levon och lagom sparsmakat med toner på munspel och trumpet.

A mood I was in har en ljusare countryinfluerad stil. Fina gitarrslingor i samspel med trummor och munspel och även en del piano som gömmer sig i bakgrunden.

Havana moon har en del kör som sjunger call and answer med Levon. Har en lite milt calypsoaktig stil.

That's my home är glad countryrock låt med en del orgel och flinkt piano.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar