söndag 11 december 2016

Början på ett nytt varv

En klockren bluesplatta som skulle kunna vara från 60-talet inspelad i Chicago men den är från 2016 och med Rolling Stones. Inspelad i Hollywood. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts och Ronnie Wood får till genuin blues. Stor äkta spelglädje som verkligen känns i hela rummet och en fantastisk ljudbild gör detta till en fantastisk upplevelse att lyssna på. Avslappnat, lössläppt, friskt och befriande osentimentalt.

Albumet heter Blue and lonesome och består av 12 blueslåtar fördelade på två LP skivor. Det är genuina blueslåtar komponerade av klassiska namn som Howlin Wolf, Willie Dixon, Little Walter och Magic Sam. Samtliga är alltså covers. Sluter man ögonen är man på en spelningen i Chicago 1965 och alla bluesgiganter är där och informellt river av varandras låtar. På andra bloggar kan man läsa att Rolling Stones kanske sluter cirkeln med det här albumet. Det kanske är inledningen på ett nytt varv.

Mick Jagger har en röst som faktiskt låter som en gammal bluessångare på den här skivan. Ibland kommer hans typiska uppstudsighet fram. Bra munspel och gitarr genom hela skivan. Väldigt bra och genuint arrangerat och producerat. Ljudbilden skulle lika gärna kunnat vara från 1965. Underbart.

Just your fool inleder i friskt svängande rock n roll blues stil. Commit a crime är en Howlin Wolf låt med bra tungt gung och tät rökig ljudbild. Blue and lonesome är en långsam intensivt närvarande blues.

Andra sidan inleder med All of your love har ett speciellt gitarrljud som taktfast river av en öppen rå ton tillsammans med en lika rå sånginsats. Bra lättsamt piano kontrasterar bra. I gotta go är en snabb blues med en massa munspel. Everybody knows about my thing har en massa bra slide-gitarr. En riktig långsam rökig blues.

Tredje sidan inleder med Ride 'em down har fin rock n roll känsla med dynamiskt gitarrspel. Hate to see you go är en driven snabb blues i tuff stil. Avslutar med en lång darrande munspelston. Hoo doo blues fortsätter i en tuff tät stil. Bra lite speciella trummor.

Fjärde och sista sidan inleder med Little rain har en fin sprucken gitarr i en vridande intensiv blues. Just like I treat you är en snabb rock n roll blues med fina slingor på piano och munspel. I can't quit you baby avslutar albumet. En rökig stilfull blues. Mick Jagger visar stort engagemang i sånginstansen. Även ett bra gitarrsolo. Tydliga trummor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar