tisdag 20 oktober 2015

Kvartetten som var en trio

Kvartetten som sprängde var en en trio bestående av Rune Carlsson på trummor, Fred Hellman på orgel och piano samt Finn Sjöberg på gitarr och flöjt. De gav ut sin enda skiva Kattvals på märket Grump 1973. Den är en rent instrumentell skiva. Tydligen ska de ha varit en kvartett ursprungligen med Margareta Söderberg på sång. Men hon slutade.

Musiken på skivan är som sagt instrumental och det är mycket orgel. Har en del svensk folkton över sig och en hel del jazz men på andra sidan finns spår av Allman Brother skulle jag säga. Mycket improvisationer i långa melodislingor som försvinner och kommer tillbaka igen. Samtliga låtar är egenkomponerade.

Andesamba är lite latinsk i rytmerna men har även mycket svensk folkton i sig. Bra gitarr i inledningen men sen blir mycket orgel. För att sen bli mer gitarr igen.

På en sten har mycket mer folkton över sig. Lite flöjt som Djungelboken i inledningen. Bra gitarrslingor tar sedan vid tillsammans med dallrande orgel och viskande trummor. En bit in i låten kommer det en massa bra piano också.

Gånglåt från Valhallavägen är skivans bästa låt. Den inleder med ljudet av bjällror eller liknande. Bygger upp en viss atmosfär sen kommer själva melodin med bra gitarr och trummor och orgel i bakgrunden. Melodin är mycket bra och atmosfäriskt vandrande i stilen. Mycket dynamik samtidigt som det är väldigt avslappnat och improviserat.

Andra sidan inleder med titellåten Kattvals den påminner om sista låten på första sidan. Den här har ett mer jazzigt anslag i sina improvisationer. Kanske nästan kan säga att det är lite Allman Brothers Band och Whipping post över den.

The sudden grace påminner väldigt mycket om en annan låt som jag inte kan placera. Mer Allman Brothers måste jag nog säga. Kanske In memory of Elisabeth Reed.

Vågspel inleder med avlägset orgelspel som växer i styrka. Ska inte säga att det är lite kyrkorgel över det men det kanske det är ändå stundtals.

Ölandsshuffle avslutar skivan. Har ett smittsamt riff som öser på från gitarren i fint samspel med trummor och orgel. Ett väldigt plötsligt slut utan någon fadeout.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar