söndag 16 november 2014

Melankolisk röst

Jag samlar på skivor som kan associeras med The Band. Då är givetvis Rick Dankos soloskiva från 1977 ett måste. Den heter bara just Rick Danko och gavs ut av Arista.

Rick Danko var sjungande basist i The Band och det är som sångare man minns honom bäst. I The Band hade Levon Helm, Richard Manuel och Rick Danko alltid fina och spännande sångarrangemang. Rick Danko dog sorgligt nog redan 1999. Jag upptäckte inte The Band förren 2002 efter att ha sett The Last Waltz på TV. I den konsertfilmen spelar Rick Danko en låt från den här skivan, Sip the wine i en intervjuscen där han sitter vid mixerbordet i The Bands studio Shangri-La i Los Angels. Det här blev den enda soloskivan för Rick. Under 90-talet var han med vid återbildandet av The Band och spelade även in två skivor med Jonas Fjeld och Eric Andersen.

Det tog ganska många år innan jag hittade den här LP:n till försäljning men till slut så hittade jag ett exemplar.

Musiken är ganska nära vad The Band gjorde på sina senare album. Som tur är så matchar det de bästa låtarna på dessa album. Låten som ligger närmast till hands är It makes no difference men även Stage freight och Arcadian driftwood. Rick Danko har en melankolisk uttrycksfull plågad röst som låter bra.

Bland de medverkande finns flera kända namn som Garth Hudson, Levon Helm, Richard Manuel, Robbie Robertson som alla är med på enstaka låtar på något litet hörn. Eric Clapton och Ronnie Wood är också med på varsin låt. De musiker som utgör huvudkompbandet är Doug Sahm på gitarr, Walt Richmond på piano, Jim Gordon blås och orgel. Rob Fraboni nämns som producent tillsammans med Rick. Blåssektionen innehåller flera musiker och även kören består av flera personer.

What a town är en positivt laddad låt med en hel del blås. Påminner mycket om The Band och deras senare plattor. Det är snyggt när blåsorkestern fortsätter lite efter att låten tagit slut med en pigg trumpet.

Brainwash innehåller en bra engagerad sånginsats av Rick Danko. Gitarrdominerat bra ackompanjemang.

New mexicoe bjuder på Garth Hudson på dragspel och Eric Clapton på gitarr. Påminner väldigt mycket om The Band. Fint samspel mellan gitarren, dragspelet och sången genom hela låten.

Tired of waiting påminner inte om The Band. Den här känns mer modern.

Sip the wine avslutar den första sidan. En fin melankolisk låt med ackompanjemang influerat av countryrock. Bra mandolinaktigt gitarrspel på ett par ställen och Rick Danko sjunger väldigt bra dessutom en fin körinsats.

Andra sidan inleds med Java blues. Robbie Robertson spelar gitarr. Har inte så mycket blues känsla över sig men är ganska medryckande.

Sweet romance är en väldigt lugn melankolisk låt.

Small town talk har en del blås och en fin växande melodi med piano som drivande instrument. Rick Danko spelar gitarr.

Shake it fortsätter i den lugna stilen. Richard Manuel spelar en typ av elektriskt piano.

Skivan avslutas med Once upon a time. Här medverkar Levon Helm med en stämma i refrängen. Bra gitarrspel från Rick Danko själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar