måndag 9 september 2013

Alla instrument hittar sin givna plats

Ultimate Spinachs andra album Behold and See kom ut samma år som deras första 1968 på MGM. Det har ett ljud som påminner om deras första. Långa vindlande melodier. Bra sånginsats och bra insats på instrumenten.

De har en annan kvinnlig sångerska förutom musikerna från första lp:n, Carol Lee Britt. Men Barbara Hudson är fortfarane med i bandet på gitarr och säkerligen även som körande sångerska. I böckerna jämförs de återigen med Jefferson airplane men jag tycker att de har ett helt annorlunda sound.

Ian Bruce Douglas står för samtliga låtar och samtliga arrangemang. Låtarna har en underbar uppbyggnad och de är positivare i känslan än första skivan. Varierad ljudbild med bra sång och körer. Instrumenten sitter där de ska med både trummor, bas och gitarr. Även munspel, piano, xylofon och cembalo hittar sin givna plats i ljudbilden. Samtliga låtar är bra och man tröttnar aldig som lyssnare. Rekommenderas varmt till alla fans av bra musik.

Inledande Gilded lamp of the cosmos innehåller orden

behold and see
från titeln på skivan. Det är en flödande låt med kvinnlig sång och en manlig sångare bakom som tar över när de sjunger behold and see. Den innehåller bra gitarr med en liten återkommande knorr och även en mötande gitarr i andra högtalaren. Dessutom kommer en surrande gitarr in och spelar en kort sekvens i mitten. Sångerskan sjunger bra och avskalat.

Nästa låt Visions of your reality inleder nästan med lite countryrockfeeling. Sen kommer en surrande gitarr in som spelar på genom hela låten. Melodin och sången som framförs av har karaktären av en konversation som böljar fram och tillbaka eller av en person som tänker över för sig själv vad han ska säga när han träffar någon. En fantastisk atmosfär och mycket känsla i både sånget och gitarren och trummorna. Många spännande textrader.

Jazz thing har verkligen en jazzig känsla men på ett bra sätt. En massa ljusa toner från en xylofon. Fortfarande en flödande sång och grundmelodi men i mellanpartierna väldigt avslappnat på ett jazzsätt med mjuka trummor och piano. Mer mystiska långa ljusa psykedeliska toner hörs i mitten. Dessutom bjuds här på ett jazzigt bassolo. Innan sångaren återkommer och likaså grundmelodin med xylofonen. Avslutningen blir en liten snabbare upplevelse med marscherande melodi.

Första sidan avslutas med Mind flowers. Extra psykedeliskt med mystisk sång i bakgrunden. Melodin är egentligen långsam med känns inte sådan. Efter stund intensifieras melodin med ångestfylld sång och grym gitarr som viner genom rummet. En ödslig orgel. Melodin målar upp spännande ganska mörka landskap. Bra trummor som kommer in och förhöjer stämmningen när det behövs.

Första låten på b-sidan Where you're at framförs liksom första låten av den kvinnliga sångerskan. Hon har bra klipp i rösten. En driven låt med lustiga mellanspel med sakralt körande. Surrande gitarr och bra trummor.

Nästa låt är indelad i fyra avsnitt Genesis of beauty. Inledningen har en vacker melodi med sång som påminner om en kyrkokör. Ackompanjemanget är mer flödande behagligt piano. Väldigt ljust och trevligt till sin framtoning. Andra delen är lite mer nervigt men fortfarande mjukt. Sången framförs av Ian Bruce Douglas. Tredje delen är tyngre med en avlägsen kyrkorgel som kommer närmare. Väldigt atmosfäriskt och fortfarande med en positiv känsla. Sen är vi tillbaka i inledningens jazz med kyrkokör igen fast med lite variationer.

Fifth horseman of the apocalypse har en betydligt lättare stämning än titeln antyder. Munspel på dylanskt vis inleder en vacker melodi. Som via några trummor blir mer progressiv med skum uppsnabbande rytm och psykedeliska ljud. Instrumentalt och kokande. Avslutningen har en nästan barock eller medeltida ljudbild. Flöjt och cembalo.

Skivans sista spår Fragmentary march of green har en avlägsen lite hymnliknande sång. En man sjunger orden och en kvinna i kören. Blandas vackert. Mjuka trummor och en melodi som för tankarna till ett medeltida skogsbryn med aftondimman som höljer en liten fredlig procession. Väldigt psykedeliskt och väldigt dynamsikt. En glad positiv avslutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar