söndag 5 juli 2020

Viktig lärdom

Idag tänkte jag skriva om Solitude Within med Jeff Liberman från 1975, utgiven på Librah som jag tror är Jeffs egna etikett. Tyvärr är mitt exemplar inte ett original utan en otrevlig nypress med kopierat omslag och etiketter. Inga indikationer mer än att omslaget är glättigt, gjort i tunn kartong och att baksidan inte är klistrad utan tryckt direkt på omslaget. En viktig lärdom till nya skivsamlare.

Musiken är dock riktigt bra. Psykedelisk rock med inslag av hårdrock, jazz och blues. Bra gitarrspel. Påminner en del om Roy Buchanan.

Jeff Liberman skrev alla låtar och spelar gitarr och sjunger, Thomas spelar trummor, Philip bas och Dan Lomas moog och gitarr på ett par låtar. Han har gett ut ytterligare två album, båda under 70-talet.

I can't change har ett riktigt långt improviserat hårt gitarrsolo. Bra sång i en avslappnad stil och även kompet är avslappnat. Medryckande tung melodi.

Springtime har en lugnare lite jazzig stil. Utan sång.

Rock or roll me är tillbaka med mer tyngd i långa vindlande och medryckande gitarrsolon.

Life is just a show har lite grann sång och mycket improviserad tung gitarr. Avslappnad genuin stil.

A myopic euphoria byter stil rejält med mystiska orgeltoner och kanske även andra elektroniska instrument.

Andra sidan inleder med Woman en långsam låt med tyngd, lite bluesigt och reflekterande. Rösten låter lite märklig som att den är distad.

Nästa låt är titelspåret Solitude within. En drömsk låt med bra virtuos gitarr i långa varierade solon och klockspel, fågelkvitter och en mjuk bas i bakgrunden. Ingen sång här eller på resterande låtar.

Soft and tasty har en mer akustisk framtoning med mandolinljudande gitarr i vissa passager och mjukt men distinkt komp i bakgrunden.

The same old blues är som titeln antyder en blues, av det tyngre rökiga slaget. Bra känslofullt gitarrspel med bra variation.

Skivan avslutas med Transition. Lugnt lekfullt gitarrspel med en del mystiska orgelljud i en melodiös låt i inledningen. Därefter övergår den i en hypnotisk tung låt med grymma fjädrande basljud och en improviserad gitarr som river loss runt melodislingan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar