måndag 10 juli 2017

En annorlunda Checker

Chubby Checker förknippar jag mest med glada positivt laddade danslåtar. Men han gjorde en ganska annorlunda skiva med eget material som kom 1971. Skivan heter Chequered och gavs ut i England på London Records.

Mitt exemplar är den belgiska utgåvan som kom 1976 på märket Music for pleasure och heter Slow twistin'.

Musiken är ganska rå och dynamisk i gränslandet mellan rock, funk och soul med vissa psykedeliska inslag. Sånginsatsen är mycket bra och känns engagerad, dynamisk och temperamentsfull. Det påminner om både Jimi Hendrix, Joe Cocker och Creedence Clearwater Revival. En del texter känns som att de har något att säga och musiken är varierad.

Jag har inte lyckats hitta något om vilka musiker som medverkade på skivan.

My find är en tuff vild låt med ylande gitarr mycket trummor och galen dynamik med mycket attityd. Heter tydligen My mind egentligen men det är ett tryckfel på den belgiska utgåvan.

Stoned in the bathroom lugnar ner sig lite med en långsam vridande orgeldriven melodi. Den ökar i intensitet efter ett tag.

If the sun stopped shining inleder nästan kyrkligt. Sen börjar Chubby Checker sjunga på ett blygt sätt. En riktigt trevlig och melodiös låt.

No need to get so heavy har som titeln antyder en viss tyngd med gitarr och orgel i taktfast och vild gemenskap. Chubby Checker sjunger med stor auktoritet.

Goodby Victoria har en mer böljande öppen stil med en kör och piano. Fortfarande en viss vild underton med tydliga trummor.

Andra sidan inleder med Lets go down en lågmäld men väldigt stressad och intensiv låt.

How does it feel har ett härligt avslappnat gung i fin Creedence stil. Mycket bas och en bra sånginsats med en engagerande text.

Love tunnel har en mer stressad stil återigen. Ett bra parti i slutet är mer avskalat och mer drömskt.

He died har en undflyende melodi driven av piano och lite trummor och Chubbys röst. Har en grym nerv.

Slow twistin' slow lovin' avslutar skivan. En intensiv ganska laddad partylåt. En del bra gitarr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar