söndag 1 februari 2015

Försenad modemusik

Mo Mcguire spelade in en skiva på Wooden nickel 1974. En märklig skiva som jag köpte mest baserat på omslaget som signalerar country eller singer songwriter och att den är amerikansk. Den innehåller material i en stil som var väldigt gammal vid den tiden. Inget fel att att spela gammaldags musik men när man härmar modemusik några år för sent så blir det märkligt. Speciellt om man inte gillade den flugan. Flugan som jag antar att Beatles startade med music hall och vaudeville musik i samtida pop.

På ett par låtar glimmar Mo Mcguire till lite och där sjunger hon låtar i en stil som passar henne men i andra låtar så påminner hon om en barsångerska. Tänk Lois Griffin i avsnittet där Peter har startat en bar i källaren eller Ellen Griswold i början av Ett päron till farsa på semester i Europa. Musiken påminner lite om Buckwheat och om Tracy Nelsons senare skivor.

I got you covered inleder. En rökig barlåt åt blueshållet. De får till ett bra gitarrsolo.

Mama was a cowgirl en typ av barlåt med en del countrykänsla i gitarren och trummor men ett piano är bluesigt. De får till en bra svängig barkänsla.

Living without you är mer åt pophållet.

Chicago bust rag är en ragtime som är ganska jobbig.

Hard lovin' loser i medley med Mean old Frisco blues avslutar första sidan. Ganska stressigt framfört, men de får till en del blueskänsla med en speciell touch med en maracas i andra halvan.

Just about over the hill är en behaglig snabb låt i sången men avslappnad till huvudmelodin.

Take out some insurance är en blueslåt men sången framförs på ett baraktigt sätt. En del munspel får de till.

First of May är en långsammare balladlåt i en förtrolig stil. Den här passar Mo Mcguire betydligt bättre. Här hittar hon rätt i sitt uttryck. En del fina svepande stråkar. Hon går upp högt på ett ställe i refrängen som är extra härligt att höra.

Saurday night in the summertime är en riktig vaudeville låt i någon sorts gladjazzstil. Lite Beatles och deras When I am 65. Konstigt nog finns det notblad med ett foto av Mo Mcguire på framsidan från 1974 med den här låten.

Hold an old friend's hand här får de in synthesizerljud men låten passar Mo Mcguires stil att sjunga ganska bra.

En stökig skiva med en märklig sångerska som omnäms i Billboards tidning. Fullt lyssningsbart men för få ställen där det blixtrar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar