torsdag 14 november 2013

Lekfull svensk folkrock

Jag fortsätter lite på Cornelis Vreeswijk temat med en skiva där han medverkat som låtskrivare och författat texten på baksidan av konvolutet. Skivan heter Tjyvballader och barnatro. Den spelades 1964 av gruppen Jailbird Singers och gavs ut på Metronome.

En helt underbar skiva full med bra musik med alltifrån visa till blues via gospel och folkmusik. Genuint och äkta rakt igenom. Musiken är full av energi och glädje. Det svänger om den med fina sånginsatser och bra spel på instrumenten. Helt akustiskt och fin fingerpickande spelstil. De har ett bra driv men ändå väldigt bra känsla och en avslappnad atmosfär. En genuin och äkta skiva.

Jailbird singers bestod av Tony Granqvist, Åke Johnson och Tore Eliasson de spelar bas, gitarr och sjunger. Tom Paley spelar banjo och bluesgitarr på ett par låtar. De tre sjunger fantastiskt bra och använder verkligen att de är tre distinkta röster vilket ger en rik och dynamisk ljudbild. Tony dog sorgligt nog redan året efter inspelningen 1965.

Skivan inleder med Mördar-Anders. Lika brutal i sin ljudbild som i sin text. Men inledningen är tung och stillsam. Men efter första versen så går de igång rejält med galloperande melodi de slänger dessutom ett blixtrande solo i bästa fingerpickande bluegrasstil.

En öl till är en skön blues med fantastisk stämsång i lite call and answer stil. Takten är långsam men blir snabb i slutet på varje rad i refrängen.

Där björkarna susa är en välkänd låt som jag tror var etta på tio-i-topp när den var ny. En fin visa med hummande kör och flyhänt känsligt gitarrspel. Har en ljuvlig atmosfär.

Han har öppnat på pärleporten den gamla frireligiösa låten i en underbar snabb tappning med massvis med roliga knorrar och ett härligt gitarrsolo. De sjunger alla tre i olika fas som blandas in och ut ur varandra så att blir glad av att höra det.

Precious Lord, take my hand en fin religiös amerikansk låt som Elvis Presley sjöng in. Den är stillsam och atmosfärisk med ett bra pianospel.

Jungman Jansson en gammal svensk visa av Dan Andersson i ett rusande tempo med bra gitarr och stämsång i ovanliga lekfulla arrangemang.

Andra sidan inleder med Laredo inleder med knäppande gitarrsträngar och fortsätter i ett lunkande stillsamt tempo med bra stämsång.

Give me that old time religion en av mina favoritlåtar. Här sjunger de i flera stämmor på ett otroligt bra sätt. Det är lekfullt och medryckande. En låt och ett framförande man blir glad av.

Ovan där en annan väckelselåt som de framför med bravur. Arrangemanget är strålande och tempot perfekt.

Barnatro den sista av de klassiska väckelselåten som finns med på skivan. Här är tempot lite mer invaggande. Stämsångsarrangemangen är fantastiska och ger en både sorglig och glad nerv åt låten.

Only if you praise the Lord är en amerikansk religiös låt men jag tror inte att Elvis spelat in den.

Rulla på, rulla på en härligt driven bluegrassinfluerad låt. En av fyra låtar på skivan som Tony Granqvist och Cornelis skrivit tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar