lördag 3 augusti 2013

Pigg och glad hårdrock

Privatpressade album känns lite extra häftiga och exklusiva att kunna lyssna på. De kom till helt på sin skapares villkor. Inga skivbolag var med och försökte påverka artisten eller gruppens sound. Albumet Red Pony som gruppen med samma namn lät pressa upp 1975 är ett exempel på en sådan privatpress. Den utkom på ett märke som heter Artco och spelades in i Associated Recording Studios i Oklahoma City.

Jag funderar på om bandnamnet kan ha något att göra med John Steinbecks novell med samma namn. Vissa av texterna tycks ha ett visst religiöst innehåll.

Red Pony bestod av Hank Laake på trummor, Brian McVey på gitarr, Tim Murray på piano och orgel, Carl Gauger på bas samt Kathy Turner på sång. De spelade en ganska rå positiv hårdrock med stor inspiration från Janis Joplin i sången. De tar med en cover på hennes låt Move over som är väldigt bra och roligt att lyssna på. De spelar varierat och omväxlande så det blir aldrig någon känsla av fullt ös medvetslös partyrock som verkar ha varit vanligt på 70-talet. De spelar med mycket driv och positiv känsla men avslappnat. En rolig skiva att spela när man vill piggna till. Kathy Turner är en sångerska med mycket energi och temperament i rösten.

Lovin's gonna be alright har ett härligt positivt driv. Speciellt på vissa ställen när allt utom gitarren tystnar och den river av ett rullande riff. Ett mycket bra soloparti med bra gitarr och trummor. Kathy Turner sjunger bra och med stor inlevelse.

Singin' and playin' har även den ett grymt driv. En del orgel tror jag. Kathy sjunger med kraftfull röst. En del speciella trummor och lite mer avslappnat spel i en mellansekvens. Sen tar det fart med en massa bra gitarr.

On my own har fint samspel mellan orgel och trummor i inledningen. Den är lite mer nedtonad och har en medryckande melodi. Fina gitarrer river loss bra improvisationer över en massa tuffa trummor och lite orgel. Bra sånginsats med häftiga tempermentsväxlingar. Avslutningen har kokande trummor och en del Joplin-influerande skrin.

De avslutar första sidan med en cover på Janis Joplins låt Move over. Den inleder avslappnat med mjuk bas och stumt klickande trummor och en gitarr som bara ger en ton ibland. Sen drar de igång för fullt men utan at tappa den avslappnade känslan och till nästa vers så återkommer den nästan jazziga känslan. Kathy sjunger grymt intensivt med alla temperment uppvisade. Från det blygt försiktiga till det fullt vansinniga.

Love will take care of us all är en lite lugnare låt med bra smattrande trummor och en del speciella ljudeffekter. Engagerad sånginsats.

It's today I'm gonna shine bjuder på bra piano. Bra gitarr, trummor och stabil bas. Kathy sjunger bra. Häftig avslutning på låten.

She gotta love me har lite Jerry Lee Lewis aktig rock n roll över sig. Mycket piano. Här sjunger antingen Hank, Brian, Tim eller Carl.

Livin' together är melodiös och har effektfulla lyft i musiken. Kathy sjunger med mycket temperament. Gitarren, trummorna och pianot kokar ihop ett bra tryck.

Skivan avslutas med Get it!. Inledningen har ett skönt sprucket distat gitarrljud som återkommer ytterligare i ett längre avsnitt i mitten. Den går i väldigt snabbt tempo i övrigt och snubblar nästan. Kathy sjunger med stort engagemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar