torsdag 7 februari 2013

Dylan och The Band

Before the flood är en dubbel-lp som spelades in under en turné med Bob Dylan och The Band i februari 1974. Den gavs ut på märket Asylum samma år. Dylan och The Band hade turnerat ihop redan 1965 men då hade inte publiken varit positiv till den elektriska folkrock som Bob Dylan och de som sedemera bildade The Band bjöd på. Nu nästan tio år senare var mottagandet betydligt mer positivt. Tråkigt nog finns inga av Basement tapes-låtarna med och inte heller den grymma Woody Guthrie låten I ain't got no home som de spelade väldigt bra tillsammans vid en tidigare konsert.

Robbie Robertson spelar bra gitarr, Richard Manuel spelar bra piano och Garth Hudsons orgel är alltid med. Musiken är ofta väldigt snabb och det är fullt ös. På vissa låtar fungerar det väldigt bra. På andra är känslan mer stressad. Insidan av konvolutet visar musikerna i full aktion.

Musiken kan på ett sätt delas in i tre kategorier dels Bob Dylans låtar med full elektrisk uppbackning, Bob Dylan ensam med gitarr och munspel samt The Band spelandes sina låtar.

Den första kategorin utgör den stora huvuddelen av albumet. De bästa låtarna är nog de båda sista klassikerna Like a rolling stone och Blowing in the wind. Båda har gott om riktigt vild stämsång, bra orgel och piano. Like a rolling stone har grymt tryck och intensitet. Blowing in the wind går i ett lagom berättande tempo och kompet är lågmält utan att skämmas för sig. Fint vindlande gitarrsolo och även bra piano och orgel. Utmärkande överlag för låtarna med både The Band och Dylan är nog de ovanligt tydliga och bra orgeltonerna samt det höga tempot. Låtarna hämtas från ett brett urval från Dylans skivor t ex från Freewheelin', Blonde on blonde och Nashville skyline.

De akustiska Dylan-låtarna är endast tre till antalet. Don't think twice, it's all right, Just like a woman och It's alright, ma (I'm only bleeding). Mest intressant är nog det pigga munspelet och att han tar i grymt mycket när han sjunger.

The Band bjuder på sin bästa låt The weight med ett stadigt pianokomp med bas och gitarr. Richard Manuel, Levon Helm och Rick Danko sjunger mycket bra i de fina arrangemangen som de använde även i originalversionen. Mer överaskande kanske When you awake sjungs av Rick Danko, kompet är trevligt och stillsamt. The shape I'm in framförs med skönt rökig röst av Richard Manuel. Levon Helm sjunger bra på Up on cripple creek och det är bra stämsång med Rick Danko och Richard Manuel i refrängen precis som på originalinspelningen på skiva. En överväxling med pianot är något nytt gentemot studioinspelningen. I shall be released sjungs mycket bra med bräcklig röst av Richard Manuel. Stillsamt piano och lite gitarr och orgel. Bra körat av Rick Danko. Rick Danko sjunger Endless highway som har bra gitarrpassager och häftiga orgeltoner. Annars påminner det mycket om originalinspelningarna från respektive album.

Sammantaget ett ganska bra album som bjuder på bra låtar i snabbt tempo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar