Blue Cheer är ett roligt band att samla på. De gav ut ganska många plattor själva och deras olika medlemmar gav ut flera album i olika konstellationer. De är givande att leta efter och lyssna på eftersom de oftast är fyllda med bra musik. En bonus är också att de ofta går att få tag på tämligen lätt.
Här tänkte jag skriva om det första soloalbumet som originalgitarristen i Blue Cheer Leigh Stephens gav ut. Det har titeln Red weather och gavs ut av Philips 1969. Det spelades in i England med flera brittiska musiker bland annat Nicky Hopkins på piano. Leigh själv sjunger och spelar gitarr.
Musiken är ofta vild nästan bortom kontroll. Viss blueskänsla i en del låtar och lite jazzinfluenser i andra men oftast som sagt vilda distade saker. Ett par låtar är riktigt bra och alla låtar har sina stunder så inget dåligt på skivan heller.
Another dose of life inleder med en underbart förvriden blues. Grymt avstämt driv och en massa förvridna toner som pendlar mellan galenskap och insikt.
Drifting har en lite mer jazzig framtoning med mjuka trummor. En hel del piano men det börjar liksom aldrig riktigt. Den vilda galenskapen infinner sig inte på samma härliga sätt. Dessutom är det en rent instrumentell låt.
Indians har ett härligt fjädrande gitarrljud och härliga bastrummor. Sen har den tyvärr ett annat påhittat visselljud. Extremt bruten melodi men den håller ändå ihop i sitt sammanhang. Vissa sekvenser har ett riktigt skönt lössläppt gung med mycket dynamik speciellt mot slutet.
I grow higher inleder med öppna klara eftertänksamma spruckna gitarrtoner sen börjar han sjunga men sån extremt distad men intensiv röst. Det blir en grym kontrast med ackompanjemanget som fungerar väldigt bra och effektfullt. Speciellt slut där låten tystnar sen kommer den tillbaka med svepande ljud och den extremt distade vilda rösten. Känns som man nyss kommit in efter att ha varit ute och gått i väldigt stark blåst när den väl är slut.
Titellåten Red weather inleder andra sidan. Råa gitarrtoner som bubblar och kokar över ett lugnt komp i övrigt. Fjärran sång som matchar ljudbilden på ett bra sätt.
If you choose too har en mer dröjande avslappnad bluesig atmosfär. Ljudbilden är väldigt varierad med bra både gitarr och piano.
Joannie mann fortsätter i en bluesig stil men mer tungt gungande och engagerad mer klar sång. Fint samspel mellan trummor och gitarr i långa hårt gungande improvisationer. Ökar i intensitet på ett häftigt sätt mot slutet.
Skivan avslutas med den instrumentella låten Chicken pot pie. På samma sätt som Drifting på första sidan så byggs den upp av en kort melodisekvens som spelas upp på varierande sätt om och om igen. Den här är mindre jazzig än den på första sidan. Ganska kul att lyssna på ändå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar